AW: Svjetsko Prvenstvo 2010 u Africi
Karadžić zamera Antiću na taktici
Sie müssen registriert sein, um Links zu sehen.
Johanesburg, 25. juna - Uoči povratka u Beograd predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić obratio se srpskim predstavnicima medija. Suznih očiju i drhtavog glasa, bez dlake na jeziku, rekao je:
- Najradije ništa ne bih rekao. Želeo sam da se javnosti obratim u Beogradu. Mislim da smo na ovom prvenstvu doživeli još jedan neuspeh. Nije bilo razloga za njega. Imali smo sve uslove. Nikada fudbalska organizacija nije tako organizovano i ozbiljno prišla nekom takmičenju, kao što je to bio slučaj ovog puta. Imali smo i kvalite i nismo uspeli, zahvaljujući tome što smo naivno izgubili dve utakmice.
Prvi čovek FSS je nastavio:
- Bez obzira što smo ostvarili istorijski uspeh protiv Nemačke, možda je bilo bolje da smo igrali nerešeno. Jer, tada bismo ambicioznije i hrabrije ušli u susret sa Australijom i možda pobedili sa golom ili dva razlike i išli dalje. Ali, o tome više ne vredi pričati. Žao mi je što nismo uspeli. Žao mi je pre svega igrača, koji imaju i kvalitet i potencijal. Mogli su da postanu slavni. Mogli su da dođu do većih takmičarskih dometa. Put nam je bio otvoren. Sledeći rival bile bi SAD, pa Urugvaj ili Južna Koreja, a te reprezentacije nisu bolje od
nas.
Karadžić je zatim naglasio:
- Moramo da budemo realni i da shvatimo da nismo uradili posao kako treba. Mi u rukovodstvu Saveza gajili smo blagu nadu da ćemo doći do četvrtfinala, ili možda i dalje. U tom slučaju bi nam i kasa bila punija, pošto plasman među osam najboljih donosi i još pet miliona dolara. S tim novcem imali bismo sredstva da završimo neke infrastrukturne projekte. Što se tiče struke, i dalje verujem da naš projekat sa Radomirom Antićem na planu reafirmacije i u daljem razvoju našeg reprezentativnog fudbala nije pod znakom pitanja. Nećemo lakomisleno preći preko Svetskog prvenstva. Tražićemo od stručnih ljudi, Stručnog odbora i trenerske organizacije, izveštaj selektora i stručnog štaba odgovor na pitanje zašto nismo uspeli.
Predsednik Saveza je dodao da je sa ovim fudbalerima i selektorom podelio mnoge radosti u prethodne dve godine i da nema razloga da ne podele i ovaj neuspeh:
- Naravno da nema kolektivne odgovornosti. Ona je različita. Ne bežim ni od moje odgovornosti, ukoliko organi Fudbalske organizacije to budu zatražili na pragmatičan i pošten način. Preostaje nam da veoma brzo uradimo analize, donesemo ocene, zaključke i predloge u vezi Mundijala i da se okrenemo budućnosti. Na pragu su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a u avgustu
nas očekuje i prijateljska utakmica sa Grčkom. Sada je prilika da procenimo kako ćemo dalje. Moramo da izvučemo sve negativne pouke. Rane, koje smo dobili na ovom Svetskom prvenstvu mogu da budu zalečene sa lekom, koji se zove plasman na Evropsko prvenstvo.
Čelnik FSS se nada da će navijači i dalje podržavati našu reprezentaciju i da će i u Beogradu i van njega gledati dobar fudbal:
- Očekujem da čemo nastaviti putem koji smo trasirali pre dve godine. Svakako da su nam neophodne kritike, ali i samokritike. One su blažene za nove - bolje rezultate. Samoodbranaštvo ne vodi ničemu. Možemo da kažemo da se nismo obrukali. Možemo da kažemo i da smo imali pehove, da smo imali šanse protiv Australije, ali se u fudbalu ne broje šanse, nego golovi i bodoi. Doživeli smo neuspeh. Ukus je gorak, ali se nadamo da ćemo se brzo oporaviti i da ćemo spremni dočekati početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
Tomislav Karadžić je izlaganje zaključio rečima:
- Prvi put od kako sam u fudbalu, a dugo sam u njemu, prilikom odlaska, na aerodromu je pet-šest igrača tražilo da popričamo. Nadam se da su želeli da razgovaramo o njima i njihovim viđenjima i karijerama. Naglašavam da je za Savez najvažnija ocena selektora i stručnog štaba. Žao mi je igrača što nisu uspeli. Najveća satisfakcija mi je izjava kapitena Stankovića, koji mi je posle utakmice rekao "Predsedniče, žao mi je zbog svih
nas, zbog vas najviše, jer vidimo koliko se trudite i koliko radite". Zahvalan sam kapitenu, ali niko nije iznad organizacije. Bitno je samo da ne koristimo teške reči tamo gde nisu potrebne, jer ćemo morati da i dalje zajedno radimo.
Na pitanje zašto smo protiv Australije došli od sjaja do očaja, Karadžić je odgovorio:
-To je pitanje za selektora, ali kao predsednik i navijač imam pravo na mišljenje. Trebala su nam tri boda, a igrali smo sa jednim napadačem. Biće mnogo polemike oko promene sistema koji smo igrali ranije i koji nam je dao lepe rezultate i uspehe. Tražićemo analizu i selektora i stručnog štaba i stručnih organa Saveza. Kao navijač mislim da smo morali da u meč uđemo ambicioznije i hrabrije, sa više špiceva. Možda bi nam to donelo rezultat, ali je to ipak hipotetičko pitanje.
Tomislav Karadžić je istakao da su naši nastupi na velikim takmičenjima pod velikim znakom pitanja:
- Dva puta smo doživeli fijasko. I u Belgiji i Holandiji, i u Nemačkoj. Čini mi se da u odnosu na druge ulazimo sa velikom dozom bojažljivosti. Moramo da vidimo zašto je tako. Ovde nismo doživei blamažu, ali jesmo veliki neuspeh, mnogo veči nego što se to sada čini. Bili smo u snažnom zamahu na svim poljima. Vlada se opredelila da pomogne u izgradnji infrastrukture u deset centara. Sada to može da splasne. Ne kažem i da hoće. Nadam se da ćemo imati snage da završimo Sportski centar u Staroj Pazovi i da ga nećemo konzervirati. Zato je velika šteta što smo prošli ovako u Južnoj Africi. Siguran sam da ćemo izvući pouke i da ćemo na Evropskom prvenstvu uspeti da već jednom dođemo do nekog boljeg rezultata.