Dies ist eine mobil optimierte Seite, die schnell lädt. Wenn Sie die Seite ohne Optimierung laden möchten, dann klicken Sie auf diesen Text.

Svjetsko Prvenstvo 2010 u Africi

• Ersteller Ersteller Gelöschtes Mitglied 28752
  • Erstellt am Erstellt am
    Nobody is reading this thread right now.
AW: Svjetsko Prvenstvo 2010 u Africi

Za Engleze je crveno boja ljubavi

Reprezentacija Engleske će u osmini finala protiv Nemačke nositi istu boju dresova kao i 1966. godine kada je u finalu savladala "pancere".
IMG RemovedDva remija na startu šampionata u belim dresovima i pobeda protiv Slovenije u crvenim naterala je Engleze na sujeverje.

Izabranici Fabija Kapela će na megdan Nemcima u osmini finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi izaći u istim dresovima kao i protiv "zmajčeka" kako bi proverili da li im je crvena boja zaista srećna.

Umbro je za potrebe "Gordog Albiona" izradio originalnu verziju sa crvenim dresovima i belim šortsevima, koja podseća na onu iz 1966. kada su Englezi postali svetski prvaci upravo pobedom protiv Nemačke od 4:2. Međutim, Englezi će protiv "pancera" biti kompletno crveni.

Bufon i De Rosi: "Osramotili smo se"

Jedan od najboljih svetskih golmana priznao da njegova reprezentacije nije ni zaslužila da se plasira u osminu finala. Slično misli i De Rosi.
IMG RemovedPosle dva remija sa Paragvajem i Novim Zelandom, Italija je u trećem kolu grupe F poražena od Slovačke 3:2 i tako se kao veliko razočaranje oprostila od Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Golman "azura" Điđi Bufon koji je zbog povrede leđa na Mondijalu branio samo prvo poluvreme protov Paragvaja kaže da svetski prvak nije ni zaslužio plasman u nokaut fazu.

"Pošteno je da idemo kući. Novi Zeland i Slovačka su ekipe koje zaslužuju respekt, ali ništa više od toga. Ako nismo u stanju njih da pobedimo, onda smo stvarno zaslužili eliminaciju i povratak u Italiju", iskren je Bufon.IMG Removed

Bufon brani Marčela Lipija koji je, kaže, radio izvanredno, ali smatra da je veliki problem za Italiju bio nedostatak Del Pjera i Totija.

Jedan od najboljih italijanskih igrača na Mondijalu, ako se to uopšte za nekog od njih može reći, bio je Danijele De Rosi. On kaže da je veoma razočaran.

"Nema više svrhe tražiti alibi. Koliko smo razočarali shvatićemo tek narednih dana kada se budemo vratili u Italiju", smatra vezni igrač Rome.

Italijanska štampa poredi neuspeh sa slabošću nacije

RIM - Italijanska fudbalska javnost, baš kao i francuska, teško proživljava eliminaciju svoje reprezentacije sa prvenstva svreta u Južnoj Africi, posle poraza od Slovačke u poslednjem kolu F grupe. Italijanski mediji ne pokazuju ni trunku milosti prema svojim herojima iz 2006. godine, tvrdeći da je ispadanje "azura" u prvoj fazi Mondijala znak slabosti čitave nacij

Kion: Par piva ne može da škodi

Legenda Arsenala Martin Kion je poručio fudbalskoj javnosti da je Fabio Kapelo napravio pravi potez kada je ukinuo "prohibiciju" u reprezentaciji Engleske.

O pivu se puno pričalo i zbog igrača Srbije, a što se njihov kolega iz "gordog Albiona" tiče njima je po koje pivo na listi dozvoljenih stvari.

Vidić: Atmosfera je bila odlična

Zamenik kapitena reprezentacije Srbije Nemanja Vidić je u izjavi za veb sjat FSS-a izjavio da je atmosfera u reprezentaciji bila odlična iako se po pojedinim medijima spekulisalo o sukobima unutar tima.

"Želim ovom prilikom, uprkos rezultatskom neuspehu, da naglasim da je atmosfera u ekipi, tokom priprema u Austriji, u našem kampu u Johanesburgu, za vreme takmičenja na svetskom prvenstvu bila odlična.

Brazil i Portugal nisu ni morali da igraju, svi zadovoljni

Bilo miroljubivo na terenu, u istom stilu i ocene utakmice.
IMG RemovedKarlos Keiroš je zadovoljan bodom protiv Brazila.

"Zasluženo smo u osmini finala, sad kreću prave stvari. Videćemo ko će nam biti protivnik, moramo dobro da se odmorimo. Zadovoljan sam onim što smo pokazali", dodao je portugalski selektor.

Sa tim se slaže i jedan od naiskusnijih, Simao Sabrosa.

"Igrali smo u svom stilu, možemo da žalimo za nekim prilikama, ali idemo u top 16, to je jedino što je važno", rekao je igrač Atletika.

IMG RemovedU Brazilu su već zaboravili meč.

"To bi bilo to što se grupne faze tiče, ali sada sledi pravo. Jasno je da više nemamo pravo na grešku. Danas smo bili oprezniji, bojali smo se kontre rivala, ali bilo je bitno da sačuvamo prvo mesto u grupi", izjavio je golman Žulio Cezar.

Kapiten Brazila Lusio izjavio je da je očekivao tvrdu i ne baš lepu igru.

"Znali smo da ovo neće baš biti spektakularan meč, i jedni i drugi su se čuvali. Bilo je dosta kontakta i prekršaja, ali su obe ekipe igrale korektno", zaključio je štoper Brazila.

''Slonovi'' na oproštaju brojali do tri

Duel Obale Slonovače i Severne Koreje, dve selekcije koje se opraštaju od učešća na Mondijalu završen je pobedom ''slonova'' sa 3:0 (2:0). Golom Turea, Obala Slonovače povela u 14. minutu, da bi već u 20. Romarik uvećao prednost, a na trteći gol se čekalo do 80. minuta, kada je kalu postavio konačan rezultat.
IMG RemovedUtakmica se igrala na stadionu u Nelspruitu, Drogba predvodi napad Obale Slonovače.

Već posle dva minuta igre prva šansa za ''slonove''. Akcija Turea i Keite završena je dobrom intervencijom golmana Koreje Ri Mjong Guka. Sedam minuta kasnije i Žervinjo je pokušao, ali Korejci za sada odolevaju.

Minut kasnije, poništen je gol Drogbi iz ofsajda, zatim se ponovo u šansi našao Žervinjo, da bi Ri Mjong Guk konačno kapitulirao u 14. minutu, strelac je Jaja Ture posle asistencije Boke - 0:1.

IMG RemovedSamo šest minuta trebalo je ''slonovima'' da dođu i do drugog gola i potvrde da nisu odustali od nastojanja da nađu svoje mesto u osmini finala, za šta im je, doduše, osim i ubedljive pobede potreban i poraz Portugala protiv Brazila. Strelac drugog gola je Romarik, posle akcije Boke i Didijea Drogbe - 0:2.

Do kraja prvih 45 minuta, reprezentacija Obale Slonovače je još par puta pripretila korejskom golmanu, ali je ostala na snazi njihova prednost od ''samo'' dva gola.

Početak drugog poluvremena ne donosi ništa novo, napadi Obale Slonovače se nastavljaju, ali vreme prolazi i sve su manje šanse da bi Drogba i drugovi mogli da protiv Korejaca ostvare rezultat poput onog koji su ostvarili Portugalci u prošlom kolu.

U ovom meču rezervista Salomon Kalu imao je dve prilike u 71. i 72. minutu, da bismo treći gol na ovom meču videli deset minuta pre kraja, iz njegove treće prilike - 0:3.

Portugalci i Brazilci ispraćeni zvižducima u osminu finala

Dosadašnji tok Mundijala u Južnoj Africi nije doneo previše atraktivnih mečeva, a duel Portugala i Brazila u okviru trećeg kola Grupe G trebalo je da tu sliku popravi. Međutim, iako su remijem bez golova overili plasman u osminu finala, rezervisanom igrom razočarali su navijače. Brazil pobednik Grupe G, Portugalci u osminu finala idu kao drugoplasirani.
IMG RemovedBrazilci su već obezbedili plasman u osminu finala, a Portugalce je samo neki nesrećan splet okolnosti mogao da spreči da se i oni tamo nađu.

Meč se igra na stadionu Mozes Mabida u Durbanu. Brazilci bez Robinja u startnoj postavi, nema ni Kake zbog isključenja u prošlom kolu protiv Obale Slonovače.

Prvih deset minuta protiče bez uzbuđenja, Brazilci za nijansu angažovaniji u napadu. Prvi pokušaj imali su u šestom minutu preko Danija Alveša sa preko 20 metara.

Portugalci prvi put uzvraćaju u 18. minutu, kada je Tijago volej udarcem sa ivice šesnaesterca poslao loptu preko gola.

IMG RemovedPosle tačno pola sata igre borba se rasplamsava. Nilmar je bio u sjajnoj šansi za Brazil, izbio sam ispred golmana Eduarda, koji je uspeo da zakači tu loptu i uz pomoć stative spreči vođstvo ''karioka''. Odmah je usledila i kontra Portugala, Tijago je pao u šesnaestercu Brazila, ali umesto penala - zaradio je žuti karton.

Osam minuta kasnije odličnu šansu je imao i Luis Fabijano, posle sjajnog centaršuta Maikona sa desne strane. Napadač Brazila je bio viši u skoku od Karvalja i Bruna Alveša, ali nije bio precizan.

U dosadašnjem toku meča, kod Portugalaca se ''istakao'' Pepe, koji je sa nekoliko grubih startova isprovocirao i Brazilce da mu uzvrate, pa je selektor Brazila Dunga u finišu prvog poluvremena izveo iz igre Mela, koji je prethodno ''požuteo'' u duelu sa Portugalcem.

IMG RemovedPetnaest minuta igre u drugom poluvremenu trebalo je da protekne da bismo videli novu izglednu priliku za gol. Ovoga puta su Portugalci bili blizu vođstva posle karakterističnog prodora Kristijana Ronalda po desnoj strani i asistencije ka Meirelešu, koji gađa bliži ugao, ali lopta odlazi pored gola.

Ponovo period zatišja, da bi u 75. minutu mogao da se izdvoji prodor Simaa po levoj strani i pokušaj Ronalda posle centaršuta. Od Brazilaca u nastavku nije viđeno gotovo ništa. I jedni i drugi su ostali dužni navijačima posle ovog meča.

Bruka! Larionda sudi Engleska - Nemačka

To da je FIFA skup birokrata kojima osim novca ništa nije važno znamo odavno, ali neke stvari baš prevazilaze sve moralne kodekse.
IMG RemovedČovek koji je odlučio jednog putnika u osminu finala će za nagradu suditi jedan od najvažnijih mečeva na šampionatu.

Sudar Nemaca i Engleza, uz sve konotacije koje ima i rivalstvo koje nadilazi okvire fudbala biće povereno čoveku iz Urugvaja, kome pravila nisu baš jasna. Nebitno, izgleda da u njega trbušasti činovnici imaju poverenje.

Džejms: "Ljudi šta vam je, to je obična utakmica"

Golman engleske reprezentacije u meču sa Nemačkom vidi jednu sasvim običnu utakmicu.
IMG RemovedEnglezi su uz puno muka uspeli da izbore plasman u drugi krug takmičenja, a u osmini finala će se sastati sa Nemačkom.
"Načinili smo još jedan korak ka cilju. Što se tiče susreta sa Nemcima, to je još samo jedan meč u nizu", rekao je Džejms.
"Mi na ovu utakmicu gledamo kao na svaku drugu, s tim što sada nemamo prava na grešku, moramo da pobedimo ako želimo dalje", nastavio je.
Džejms ne želi da se osvrće na utakmice u grupnoj fazi.
"Ne možemo da promenimo nijedan rezultat iz prethodne faze, tako da nema potrebe da se vraćamo na tu temu", dodao je.

Karadžić zamera Antiću na taktici

Johanesburg, 25. juna - Uoči povratka u Beograd predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić obratio se srpskim predstavnicima medija. Suznih očiju i drhtavog glasa, bez dlake na jeziku, rekao je:
- Najradije ništa ne bih rekao. Želeo sam da se javnosti obratim u Beogradu. Mislim da smo na ovom prvenstvu doživeli još jedan neuspeh. Nije bilo razloga za njega. Imali smo sve uslove. Nikada fudbalska organizacija nije tako organizovano i ozbiljno prišla nekom takmičenju, kao što je to bio slučaj ovog puta. Imali smo i kvalite i nismo uspeli, zahvaljujući tome što smo naivno izgubili dve utakmice.
Prvi čovek FSS je nastavio:
- Bez obzira što smo ostvarili istorijski uspeh protiv Nemačke, možda je bilo bolje da smo igrali nerešeno. Jer, tada bismo ambicioznije i hrabrije ušli u susret sa Australijom i možda pobedili sa golom ili dva razlike i išli dalje. Ali, o tome više ne vredi pričati. Žao mi je što nismo uspeli. Žao mi je pre svega igrača, koji imaju i kvalitet i potencijal. Mogli su da postanu slavni. Mogli su da dođu do većih takmičarskih dometa. Put nam je bio otvoren. Sledeći rival bile bi SAD, pa Urugvaj ili Južna Koreja, a te reprezentacije nisu bolje od nas.
Karadžić je zatim naglasio:
- Moramo da budemo realni i da shvatimo da nismo uradili posao kako treba. Mi u rukovodstvu Saveza gajili smo blagu nadu da ćemo doći do četvrtfinala, ili možda i dalje. U tom slučaju bi nam i kasa bila punija, pošto plasman među osam najboljih donosi i još pet miliona dolara. S tim novcem imali bismo sredstva da završimo neke infrastrukturne projekte. Što se tiče struke, i dalje verujem da naš projekat sa Radomirom Antićem na planu reafirmacije i u daljem razvoju našeg reprezentativnog fudbala nije pod znakom pitanja. Nećemo lakomisleno preći preko Svetskog prvenstva. Tražićemo od stručnih ljudi, Stručnog odbora i trenerske organizacije, izveštaj selektora i stručnog štaba odgovor na pitanje zašto nismo uspeli.
Predsednik Saveza je dodao da je sa ovim fudbalerima i selektorom podelio mnoge radosti u prethodne dve godine i da nema razloga da ne podele i ovaj neuspeh:
- Naravno da nema kolektivne odgovornosti. Ona je različita. Ne bežim ni od moje odgovornosti, ukoliko organi Fudbalske organizacije to budu zatražili na pragmatičan i pošten način. Preostaje nam da veoma brzo uradimo analize, donesemo ocene, zaključke i predloge u vezi Mundijala i da se okrenemo budućnosti. Na pragu su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a u avgustu nas očekuje i prijateljska utakmica sa Grčkom. Sada je prilika da procenimo kako ćemo dalje. Moramo da izvučemo sve negativne pouke. Rane, koje smo dobili na ovom Svetskom prvenstvu mogu da budu zalečene sa lekom, koji se zove plasman na Evropsko prvenstvo.
Čelnik FSS se nada da će navijači i dalje podržavati našu reprezentaciju i da će i u Beogradu i van njega gledati dobar fudbal:
- Očekujem da čemo nastaviti putem koji smo trasirali pre dve godine. Svakako da su nam neophodne kritike, ali i samokritike. One su blažene za nove - bolje rezultate. Samoodbranaštvo ne vodi ničemu. Možemo da kažemo da se nismo obrukali. Možemo da kažemo i da smo imali pehove, da smo imali šanse protiv Australije, ali se u fudbalu ne broje šanse, nego golovi i bodoi. Doživeli smo neuspeh. Ukus je gorak, ali se nadamo da ćemo se brzo oporaviti i da ćemo spremni dočekati početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
Tomislav Karadžić je izlaganje zaključio rečima:
- Prvi put od kako sam u fudbalu, a dugo sam u njemu, prilikom odlaska, na aerodromu je pet-šest igrača tražilo da popričamo. Nadam se da su želeli da razgovaramo o njima i njihovim viđenjima i karijerama. Naglašavam da je za Savez najvažnija ocena selektora i stručnog štaba. Žao mi je igrača što nisu uspeli. Najveća satisfakcija mi je izjava kapitena Stankovića, koji mi je posle utakmice rekao "Predsedniče, žao mi je zbog svih nas, zbog vas najviše, jer vidimo koliko se trudite i koliko radite". Zahvalan sam kapitenu, ali niko nije iznad organizacije. Bitno je samo da ne koristimo teške reči tamo gde nisu potrebne, jer ćemo morati da i dalje zajedno radimo.
Na pitanje zašto smo protiv Australije došli od sjaja do očaja, Karadžić je odgovorio:
-To je pitanje za selektora, ali kao predsednik i navijač imam pravo na mišljenje. Trebala su nam tri boda, a igrali smo sa jednim napadačem. Biće mnogo polemike oko promene sistema koji smo igrali ranije i koji nam je dao lepe rezultate i uspehe. Tražićemo analizu i selektora i stručnog štaba i stručnih organa Saveza. Kao navijač mislim da smo morali da u meč uđemo ambicioznije i hrabrije, sa više špiceva. Možda bi nam to donelo rezultat, ali je to ipak hipotetičko pitanje.
Tomislav Karadžić je istakao da su naši nastupi na velikim takmičenjima pod velikim znakom pitanja:
- Dva puta smo doživeli fijasko. I u Belgiji i Holandiji, i u Nemačkoj. Čini mi se da u odnosu na druge ulazimo sa velikom dozom bojažljivosti. Moramo da vidimo zašto je tako. Ovde nismo doživei blamažu, ali jesmo veliki neuspeh, mnogo veči nego što se to sada čini. Bili smo u snažnom zamahu na svim poljima. Vlada se opredelila da pomogne u izgradnji infrastrukture u deset centara. Sada to može da splasne. Ne kažem i da hoće. Nadam se da ćemo imati snage da završimo Sportski centar u Staroj Pazovi i da ga nećemo konzervirati. Zato je velika šteta što smo prošli ovako u Južnoj Africi. Siguran sam da ćemo izvući pouke i da ćemo na Evropskom prvenstvu uspeti da već jednom dođemo do nekog boljeg rezultata.

Vidić: Runi će izbaciti Nemce

Srpski reprezentativac Nemanja vidić izjavio je da će njegov klupski drug Vejn Runi svoje pravo lice pokazati proti Nemačke u osmini finala SP.
"Verujem da će Vejn odigrati odličan meč protiv Nemačke. Znam de je pod velikim pritiskom ali želim da njegovim golom engleska izbaci Nemačku sa Mondijala", rekao je Vidić.

Gana

Du musst angemeldet sein, um Bilder zu sehen.

Reprezentacije Gane pokušaće večeras u 20.30 da u meču osmine finala pobedi SAD i da postane tek treće afrička selekcija u istoriji Mondijala koja se plasirala među osam najboljih na svetu. Ekipa koju sa klupe predvodi Milovan Rajevac imaće uz sebe podršku celog "crnog kontinenta" u meču sa neugodnim "jenkijima".

Ono što brine sve čije su simpatije na strani "crnih zvezda" jeste da selekcija Gane još uvek nije postigla gol iz igre na šampionatu. Oba pogotka za naše rivale iz grupe postigao je Asamoa Gijan iz penala. Ipak po rečima srpskog stratega presudan faktor u večerašnjem meču može da bude publika, odnosno njihova podrška njegovim izabranicima.

- Veoma sam emotivan čovek i verujem da će kako meni tako i mojim igračima mnogo značiti to što se očekuje da domaći navijači pruže podršku upravo nama. SAD je snažna ekipa, u kojoj je sve podređeno kolektivu i kao takvi predstavljaju daleko opasnijeg rivala od reprezentacija koje svoju igru baziraju na jednom ili dvojici igrača. Ipak, siguran sam da posedujemo kvalitet za četvrtfinale - istakao je 56-godišnji stručnjak iz Čajetine.

Rajevac će po prvi put od starta turnira moći da računa na sve igrače, što dodatno podgreva optimizam navijača Gane.

Sa druge strane, SAD žele da se osvete "crnim zvezdama" za poraz pre četiri godine u Nemačkoj, kada su Ganci trijumfovali (2:1). Selektor njihove selekcije, Bob Bredli je pred večerašnji duel podsetio svoje igrače na taj meč

- Svi koji su igrali protiv njih 2006. godine dobro znaju o kakvom se rivalu radi. U pitanju je tim koji ima dosta talentovanih igrača i protiv koga nas očekuje težak zadatak. Njihova glavna prednost je sjajna fizička pripremljenost, što su i pokazali u susretima sa Srbijom, Australijom i Nemačkom. Ako želimo prolaz u narednu fazu jasno je da moramo da pokažemo disciplinu u našoj igri kao u grupi. Ovaj tim ima karakter pobednika i zaista verujem u momke koji sa ponosom nose dres SAD - rekao je Bredli.

"Jenkiji" će takođe biti kompletni pred duel osmine finala, jer se u tim vraćaju Robi Findli i Oguči Onijevu.

Suarez i Forlan pišu istoriju Urugvaja

Prvi duel osmine finala SP sa izraženim emocijama pratiće narodi Urugvaja i Južne Koreje. Premijerni duel nokaut faze sa setom će gledati i navijači u Srbiji, jer je jedan od ova dva rivala trebalo da se nađe na strani kostura „orlovima" ka polufinalu Mundijala. Tek, duel na Nelson Mendela beju u Port Elizabetu (16 časova) trebalo bi da donese zanimljivu borbu, jer obe selekcije iz prikrajka vrebaju priliku da se popnu do vrha na putu besmrtnosti.

Urugvaj je favorit na papiru. Izabranici Oskara Tabareza iznenadili su u prvoj fazi turnira taktičkom disciplinom, a rezultat takve igre je netaknuta mreža Muslere. Na suprutnoj strani terena velike probleme protivnicima prave Dijego Forlan i Luis Suarez, napadački tandem zbog kojih najveći optimisti u Urugvaju sanjaju o reprizi davnih 1930 i 1950, kada je tim iz Južne Amerike bio svetski šampion. Zanimljivo, Urugvaj će danas igrati meč druge runde SP posle pune četiri decenije. Zato su i očekivanja velika...

- Imamo tim za najveće domete. Svaka čast našoj odbrani, svi je hvale sa razlogom. Ali, nadam se da ćemo večeras pričati i o našem napadu, a da defanzivci neće imati puno posla. Ne sumnjam u plasman u četvrtfinale - optimista je napadač Ajaksa Luis Suarez.

Na strani Urugvaja je i statistika u međusobnim mečevima. „Urusi" su u pet međusobnih duela slavili četiri puta, jednom je bilo nerešeno. Jedini duel na šampionatima planete odigran je pre dve decenije u Italiji, a Južnoamerikancima je trijumf doneo legendarni Danijel Fonseka, pogotkom u poslednjim sekundama utakmice. Međutim, i Južna Koreja ima svoju računicu, sa nadom da će ponoviti rezultat iz 2002. godine kada je kao suorganizator turnira stigla do četvrte pozicije.

- Obradovali smo naš narod i ne želimo da se zaustavimo u osmini finala. Nema razloga da ne pokušamo da savladamo Urugvajce. I oni su ljudi, imaju mane koje ćemo pokušati da iskoristimo - istakao je as Mančester junajteda i kapiten azijske selekcije Ji Sung Park.

Čile prošao - opet neredi u Santijagu!

Prestonica Čilea, Santijago, ponovo je bila središte ozbiljnog sukoba policije i navijača, koji se dogodio nedugo posle utakmice između Španije i Čilea na Mundijalu u Južnoj Africi.

Selekcija Marsela Bjelse se, uprkos porazu (1:2), plasirala u osminu finala, a na hiljade navijača je utakimicu i uspeh fudbalera ispratilo na centralnom gradskom trgu. Međutim, nedugo po završetku meča, iz još nepoznatih razloga, došlo je do žestokog okršaja sa policijom, čiji su pripadnici koristili i vodene topove ne bi li obuzdali masu. Epilog okršaja su sedam povređenih osoba - dva policajca, i 140 uhapšenih navijača, saopštili su tamošnji mediji.

Sukobi policije i navijača Čilea postali su uobičajena pojava pre, za vreme, i naročito po završetku utakmica reprezentacije ove zemlje na SP. Naime, posle prvog duela u Južnoj Africi, protiv Hondurasa, i prve pobede Čilea još od 1962. godine na Mundijalima, viđene su scene nasilja na ulicama prestonog grada.

Für die Nutzung dieser Website sind Cookies erforderlich. Du musst diese akzeptieren, um die Website weiter nutzen zu können. Erfahre mehr…