Dies ist eine mobil optimierte Seite, die schnell lädt. Wenn Sie die Seite ohne Optimierung laden möchten, dann klicken Sie auf diesen Text.

Svjetsko Prvenstvo 2010 u Africi

• Ersteller Ersteller Gelöschtes Mitglied 28752
  • Erstellt am Erstellt am
    Nobody is reading this thread right now.
AW: Svjetsko Prvenstvo 2010 u Africi

Lev: "Neverovatna pobeda", Miler: "Nemam reči", Merkel: "San"

Nmeci kažu da su odigrali perfektan meč i ne mogu da veruju da su tako razbili Argentinu. Sreću im jedino kvari suspenzija Tomasa Milera.
IMG RemovedJoakim Lev se složio sa mišljenjem da je Nemačka odigrala skoro savršenu utakmicu.

"Lagao bih kad bih sad rekao da sam ovo očekivao. Bili smo neverovatni, ovo je velika pobeda. Mislim da su momci zaslužili nešto ovako zbog načina na koji rade i koliko se bore za domovinu", kaže nemački selektor.

On kaže da je suspenzija Milera nezaslužena.

"Teško je to prihvatiti, lopta ga je pogodila u ruku, nije bilo namere. Ali, nema veze, idemo dalje, mi u Nemačkoj uvek nađemo način da zamenimo svakoga", rekao je Lev.

IMG RemovedTomas Miler je presrećan.

"Ne mogu da verujem, ovo je fantastično, pobediti Argentinu 4:0 je neverovatan rezultat i nagrada za tim. Nemojte sad o pojedincima, svaka nemačka ekipa je kolektiv i svi smo zaslužni za pobedu", objašnjava Miler svoje shvatanje fudbala.

Meču je prisustvovala Angela Merkel, nemački kancelar. Meč je gledala u društvu predsednika Južne Afrike Jakoba Zume.

"Ovo je kao san, ne mogu da verujem. Ali, zaslužili smo da pobedimo, nisam mogla da se smirim dok nismo postigli i treći gol, zato sam onako skočila", objašnjava svoju reakciju Merkelova.

Švajni: "Maradona nešto vikao, ali nije im pomoglo"

Bastijan Švajnštajger proglašen za igrača meča. Kaže da je njegov tim odigrao perfektnu utakmicu.
IMG RemovedFudbaler Bajerna je bio u centru pažnje nakon meča. Dane pred ovaj duel obeležila je razmena vatre na relaciji Švajnštajger - Maradona. Na kraju su "gaučosi" plakali a "Švajni" je proglašen za igrača meča.

"Danas smo odigrali perfektnu utakmicu. Video sam da je argentinski selektor nešto skakao i vikao, ali nije im pomoglo. Naravno da je individualni kvalitet Argentinaca bolji od onoga što mi imamo, ali je Nemačka jača kao tim. Mlađi smo i brži, što se videlo danas", kaže Švajnštajger.

Za njega nije odrađen najteži deo posla.

"Nikako, očekujem u polufinalu Špance. Oni su bolji tim od Argentine, u stvari, po meni, najbolja ekipa na svetu", dodao je presrećni nemački fudbaler.

Holandija u transu

"Oranje" razgalilo svoje navijače, prvo finale od 1978. na vidiku?
IMG RemovedMediji slave veliku pobedu protiv Brazila.

"Grandiozno, odavde se već vidi zlato", piše Telegraf.

"Tim je pokazao da je jedan od najboljih na svetu. Izbacili smo Brazil, znači da možemo da pobedimo bilo koga. Odavde se već može videti pehar. Mi smo svetska klasa", piše ovaj list.

"Algemen Dagblad" dodaje da je Brazil pobeđen u trileru.

"Drugo poluvreme kao da su na teren izašli potpuno drugi igrači. Gledali smo triler, ali se i zasluženo radovali na kraju. Bolji je pobedio", konstatuju Holanđani.

Za levičarski "Volksrant", ovo je tek početak.

"Mondijal sad počinje. Možemo do cilja. Najbolje od svega što nismo pokazali šta možemo. Ova Holandija ume bolje da igra, to ohrabruje pred meč sa Urugvajem. Zaista se nazire naše treće finale. A posle toga, sve je moguće", smatra "Volksrant".

Anelka i Evra nikad više za Francusku?

Bez obzira ko bude naslednik predsednika federacije i selektora, Nikolas Anelka i Patris Evra verovatno nikada neće dobiti poziv.
IMG RemovedOdlazeći predsednik Eskalet je rekao da postoji manje više saglasnost da Anelka više ne bude pozivan.

"Stvar koju je uradio neće biti zaboravljena i svakako da će se i novi ljudi složiti da on više ne sme da obuče francuski dres", rekao je Eskalet pred parlamentarnbom komisijom.

Slična situacija je i sa Patrisom Evrom. Legendarni Lilijen Tiram smatra da za njega nema mesta.

"Obrukao je domovinu i pokazao šta misli o dresu koji nosi. Ne bi ga trebalo više pozivati u nacionalni tim", kaže Tiram.

Analitičari procenjuju da je to i presuda nekadašnjih reprezentativaca, uključujući i Zidana, jer su se oni borili da Domenek bude smenjen još pre Mondijala i kormilo preuzme Loran Blan.

UEFA zove Kolinu u pomoć

UEFA je odlučila da posle svih sudijskih grešaka na Svetskom prvenstvu u novu sezonu uđe spremnija, pa je u pomoć pozvala Pjerluiđija Kolinu.

Legendarni arbitar će napustiti svoje visoko mesto u italijanskoj sudijskoj organizaciji i vodiće računa o celoj Evropi.
"Odlučio sam da odem iz Lige Kalčo jer mi je UEFA ponudila mnogo značajniju ulogu. Biću prvi čovek suđenja i moj zadatak će biti da koordiniram sve arbitre u Evropi. To je veoma važna pozicija, naročito zbog različitosti takmičenja pod okriljem UEFA", rekao je Kolina.
Najbolji sudija svih vremena će se verovatno već u prvoj godini svog mandata pozabaviti neizbežnom debatom o uvođenju tehnologije na fudbalski teren.
Kolina je poznat kao zagovornik novih rešenja, a posle slučaja "Anrijeva ruka" je rekao da su promene neophodne jer je "tehnološki progres mnogo brži od sposobnosti čoveka da napreduje".

Suarez zbog ruke propušta samo jedan meč!

FIFA je kaznila danas Urugvajca Luisa Suareza jednom utakmicom zbog igranja rukom i isključenja u meču četvrtfinala Svetskog prvenstva protiv Gane.

U saopštenju FIFA se navodi da Suarez, koji je zbog incidenta zaradio crveni karton, "kriv, jer je zaustavio protivničku ekipu u čistoj šansi za postizanje pogotka".

FIFA pripisala izjednačujući pogodak protiv Brazila Snajderu

Tehnička komisija Svetske fudbalske federacije (FIFA) pripisala je danas izjednačujući gol na meču četvrtfinala Svetskog prvenstva izmedju Holandije i Brazila holandskom igraču sredine terena Vesliju Snejderu.

Snajder je u 53. minutu uputio centaršut sa desne strane, a u petercu Brazila na loptu su skočili brazilski golman Žulio Sezar i odbrambeni igrač te reprezentacije Felipe Melo.

Maradona: Najteži trenutak u životu

Du musst angemeldet sein, um Bilder zu sehen.

Selektor fudbalske reprezentacije Argentine Dijego Maradona rekao je da mu je poraz od Nemačke u četvrtfinalu Svetskog prvenstva najteži trenutak u životu i da će narednih dana razmisliti o odlasku sa funkcije.

- Osećam se kao da me je neko ošamario. Ovo je najteži trenutak u mojoj karijeri - bilo je prvo što je Maradona rekao novinarima nakon ubedljivog poraza od 4:0 u Kejptaunu.

- Nemačka je imala više ideja, ali rezultat baš ne oslikava pravi odnos snaga na terenu. Ipak, ponosan sam na svoje igrače, želim da oni nastave da igraju za reprezentaciju - nastavio je nekadašnji reprezentativac Argentine.

Iako mu ugovor sa argentinskim fudbalskim savezom ističe sledeće godine, Maradona je najavio mogućnost da napusti klupu "gaučosa".

- Videćemo... Još nisam odlučio kakva mi je budućnost. Moram da razgovaram sa porodicom, igračima i ljudima iz saveza - objasnio je on.

Suarez kažnjen

Svetska fudbalska federacija (FIFA) je nekada neumoljiva... Posle igranja rukom i isključenja u meču protiv Gane, najbolji strelac reprezentacije Urugvaja, napadač Ajaksa Luis Suarez neće igrati u polufinalu Svetskog šampionata protiv Holandije.

U saopštenju FIFA navodi se da Suarez, koji je zbog incidenta zaradio crveni karton, "kriv, jer je zaustavio protivničku ekipu u cištoj šansi za postizanje pogotka".

Suarez je u poslednjem minutu drugog produžetka rukom na gol-liniji zaustavio loptu posle šuta fudbalera Gane.

Vilja vodi ka finalu

Posle Holandije i Nemačke i treća evropska selekcija plasirala se u polufinale 19. Svetskog prvenstva. Jedini gol za Španiju u meču četvrtine finala protiv Paragvaja, dao je David Vilja u 83. minutu. Prvaci Evrope će u sredu, u meču koji ih može odvesti u finale igrati protiv Nemačke, dok je drugi polufinalni par već juče bio poznat, a to je Urugvaj - Holandija. Ovaj duel na programu je dan ranije. Španci su do trijumfa u mnogome došli i zahvaljujući razvoju situacije na terenu, tačnije promašenom penalu Paragvajca Oskara Kardoza, jer da je ovaj u 59. minutu, savladao Ikera Kasiljesa, ko zna šta bi se dešavalo dalje. Mada treba reći i da su Španci odmah zatim imali identičnu priliku, ali je Ćabi Alonso bio neprecizan. Tačnije, u prvom pokušaju je pogodio sa bele tačke, ali je taj gol poništen. U "reprizi" uspešniji je bio golman Paragvaja Husto Viljar.

U svakom slučaju, Evropa je na prvesntvu u Južnoj Africi "trijumfovala" nad Južnom Amerikom, s obzirom da su među četiri najbolja tima tri sa "starog kontinenta", dok "čast" Latinske Amerike brani, slabije "na papiru" plasirani tim. To je Urugvaj, a ne Brazil ili Argentina.

Pre početka meča, Španija je važila za favorita, ali su Paragvajci od uvodnih minuta krenuli hrabro, bez mnogo respekta prema prvaku Evrope. Napadi latinoameričke selekcije bili su silovitiji i delovali opsanije, dok su na drugoj strani, Španci strpljivo gradili akcije. Na isti način, "crvena furija" koja u tim trenucima nije delovala u skladu sa nadimkom je nametala ritam igre. Isto tako, imali su i procentualno veći posed lopte, skoro za 20 odsto. Ipak, pravih šansi nije bilo, jer je odbrana „crveno belih" na sigurnoj razdaljini sprečavala napade. Najopasniji pokušaj po gol "la Albirohe" viđen je u 28. minutu kada je Ćavi sa nešto više od 20 metara "opalio" po lopti, koja je zamalo preletela gol Husta Viljara.

Paragvajci su posle nekoliko minuta pripretili Ikeru Kasiljesu, kada je sa leve strane centrirao Klaudio Morel, ali je Džonatan Santana ipak bio "prekratak" da glavom zahvati loptu. Da ju je u padu, pogodio golman Reala i kapiten Španije bi verovatno bio savladan. U 40. minutu viđen je i prvi gol, ali je slavlje Paragvaja trajalo samo nekoliko sekundi. Nelson Valdez je savladao Kasiljesa, ali je on poništen zbog ofsajda, ne njegovog već saigrača, Oskara Kardoza. Naime, u trenutku kada je lopta poslata, Kardozo je bio u nedozvoljenoj poziciji (ne i Valdez), a kako je i on krenuo na loptu pomoćni sudija je "podigao zastavicu". Do kraja prvog dela igre nije bilo opasnijih situacija.

U nastavak meča obojica trenera ušli su sa istim postavama, ali je već posle deset minuta igre Visente del Boske izveo neprimetnog i bezopasnog Fernanda Toresa. Umesto njega na terenu je bio Sesk Fabregas, a samo nekoliko minuta viđena prava „penal drama". U dva minuta, sudija iz Gvatemale, Karlos Batres pokazao je isto toliko puta na „belu tačku". Prvo je Đerard Pike u kaznenom prostoru povlačio za ruku i oborio Kardoza, ali je Paragvajac odlučio da ne posluša „staro fudbalsko pravilo". Iako je oboren, odlučio je da šutira, ali ga je Kasiljes čekao i dočekao. Ovaj je „pucao" u levi donji ugao, ali je kapiten „furije" uhvatio „živu loptu". Već u narednoj akciji, Antolin Alkaraz, je izgubio trku sa Davidom Viljom, pa ga je oborio u šesnaestercu. Sudija iz ne baš fudbalske zemlje tada je pokazao na belu tačku, a „odgovornost je preuzeo" Ćabi Alonso. „Vezista" Reala je šutirao u desni ugao, a Viljar je poleteo u levi ugao svog gola. Ipak, zbog ranijeg utrčavanja igrača u „penal prostor" udarac je ponovljen, ali na žalost Španaca. Alonso je tada šutirao u različit ugao, a Viljar se bacio u isti i odbio loptu. Međutim, da je Batres i treći put dosudio penal ne bi pogrešio, jer je ka lopti krenuo Fabregas, a golman Paragvaja ga je oborio. Tada je Španija bila jasno oštećena, a sudija na ovom Mundijalu po ko zna koji put u centru pažnje.

Dalji tok igre pripao je Špancima, koji su prednost na terenu materijalizovali tek u 83. minutu. Inijesta je odlično „izsolirao", na ivici kaznenog prostora dodao loptu Pedru, koji je odmah šutirao i pogodio stativu. Lopta je došla do i trećeg igrača Barse u ovoj akciji, Vilje, posle čijeg šuta je pogodila dva puta stativu, ali na kraju ipak završila u mreži. Za prvi gol na ovoj utakmici i svoj peti na prvenstvu. Pet minuta kasnije, sam ispred Kasiljesa je bio Roke Santa Kruz, ali mu je golman Španije odlično "ušao u šut". Na drugoj strani, novu šansu je imao Vilja, ali je u odsudnom trenutku izgubio snagu i šutirao samo u Viljara.

Iako su na šampionat ušli kao jedni od glavnih favorita za titulu, Šoance je na početku iznenadila Švajcarska, ali je sve veoma brzo došlo na svoje mesto. A kakve su rezultate u grupnoj fazi zabeležili Španci i Pragavjaci možete da pogledate OVDE. Kada je reč o rasporedu utakmica polufinala i dosadašnjim eliminacionim utakmicama, sve to možete da pogledate OVDE.

PARAGVAJ - ŠPANIJA 0:1

STADION: Elis Park, Johanesburg
GLEDALACA:
SUDIJA: Karlos Batres (Gvatemala)
STRELCI: Vilja 83
ŽUTI KARTONI: Morel, Alkaraz, Kaseres, Santana (Paragvaj), Pike, Ramos (Španija)

PARAGVAJ (4-1-3-2): Viljar - Veron, Da Silva, Alkaraz, Morel - Kaseres (od 84. Barios)- Santana, Bareto (od 64. Vera), Riveros - Valdez (od 72. Santra Kruz), Kardozo. SELEKTOR: Herardo Martino.

ŠPANIJA (4-1-3-2): Kasiljes - Ramos, Pike, Pujol (od 84. Marčena), Kapdevila - Buskets - Inijesta, Ćavi, Alonso (od 75. Pedro) - Tores (od 56. Fabregas), Vilja. SELEKTOR: Visente Del Boske.

Brazilci još uvek u šoku

Fudbaleri Brazila trebalo je da osvoje šestu titulu svetskog prvaka i nisu imali ni malo sumnje da će to uraditi kada su dolazili na Mundijal u Južnoj Africi, na kojem na kraju nisu uspeli da prođu četvrtfinale. Kako prenosi Beta, loše poluvreme protiv Holandije koštalo ih je rekordne šeste titule, a Brazil je drugi put uzastopno eliminisan u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. "Karioke" su vodile 1:0, ali su na kraju izgubile 1:2. Pre četiri godine izgubili su od Francuske, ali su igrači rekli da ih ova eliminacija mnogo više boli.

- Poraz ovog puta zaista boli, mnogo više nego 2006. Ovaj nas je zaista pogodio, mnogo boli, zbog svega što smo do sada uradili, zbog toga što smo mislili koliko daleko možemo da idemo. Znamo da su brazilski navijači jako tužni zbog eliminacije, ali igračima je gore, nikoga ovo više ne boli od nas - rekao je Kaka, koji je bio član prvog tima na oba šampionata.

Brazil je došao kao jedan od favorita, iako je imao izmenjen tim u odnosu na 2006. godinu. Selektor Dunga nema mnogo trenerskog iskustva, ali je timu dao novi stil, koji je brzo doneo rezultate. Brazil je sa njim osvojio Kopa Amerika 2007. i Kup konfederacija 2009. godine, dok je u prijateljskim mečevima pobeđivao Argentinu, Italiju, Englesku i Portugal. Na Olimpijskim igrama 2008. osvojili su zlatnu medalju i bili su prvi u kvalifikacijama za ovo SP.

- Bio je ovo šok za sve. Znali su da su navijači polagali velike nade u nas da ćemo ovog puta pobediti. Sada je vreme da idemo kući, zagrlimo rodbinu i nadamo se da će nam vreme pomoći da zaboravimo šta se desilo. To samo vremenom može da se desi - rekao je golman Žulio Sezar, a na veznom igraču Felipeu Melu leži velika odgovornost za oba gola Holandije, a na kraju je dobio i crveni karton.

- Moram da se izvinim navijačima Brazila - kazao je Melo, a Sezar je dodao da je Dunga sastavio "grupu prijatelja, braće", kao i da su svi igrači plakali posle utakmice u svlačionici.

- Bez sumnje su svi bili tužni, nismo očekivali da se ovako završi. Bilo je vidljivo na licima igrača. Ali, jako sam ponosan što sam mogao da radim sa ovom grupom - rekao je Dunga.

Kasiljas: Znao sam gde će da šutira

Golman i kapiten španske reprezentacije, Iker Kasiljas odbranio je šut sa "bele tačke" igrača Benfike Oskara Kardoza i tako u velikoj meri doprineo pobedi svog tima. Golman Reala, međutim, zasluge za odbranu pripisao je kolegi iz nacionalnog tima i "čuvaru mreže" Liverpula, Pepeu Reini.

- Rekao mi je gde će Kardozo da šutira - kazao je Kasiljas koji je posle gola jasno pokazivao ka klupi Španije, tako zahvaljujući kolegi.

Posle pobede u četvrtini finala nad Paragvajcima, "crvenu furiju" očekuje duel sa Nemačkom.

- Ovaj tim ima mnogo kvalitetnih igrača i može da stigne veoma daleko. Preskočili smo veliku psihološku barijeru i sada možemo ka vrhu. Međutim, moramo da budemo oprezni, jer su Nemci veliki tim koji morate da poštujete - zaključio je Kasiljas.

Del Boske: Bilo je teže nego ikad

Selektor Španije Visente Del Boske rekao je da je utakmica protiv Paragvaja u četvrtfinalu Svetskog prvenstva bila teška i neprijatna, ali da je on očekivao da takva bude.

- Bilo nam je teško sa loptom, teže nego ikad do sada i moramo da odamo priznanje Paragvaju na tome - rekao je Del Boske, koji je tek u drugom poluvremenu izmenama (Fabregas, Pedro i Marćena) uneo promenu u igru - Želeo sam da osvežim tim. Nismo bili baš dobri sa loptom i hteo sam više ljudi u sredini terena, tako da bismo više kontrolisali loptu - rekao je Del Boske, a prenela Beta.

Martino: Izdala nas sreća

Argentinac na klupi Paragvaja, Herardo Martino, u (ne)sreći je video razlog poraza svog tima u četvrtini finala Mundijala. Podsetimo, Španija je pobedila sa 1:0, golom Davida Vilje u 83. minutu, ali je igrač Paragvaja, Oskar Kardozo mogao u 59. minutu, iz penala da savlada Ikera Kasiljasa. Tada bi latinoamerički tim vodio minimalnom prednošću, a utakmica na "Elis Parku", u Johanesburgu bi dobila drugačiji tok.

- Dali smo sve od sebe. Imali nekoliko prilika, ali je nažalost Španija dala gol. Mi nismo, jer sreća nije bila uz nas. Pokazali smo da je i naša pobeda mogla da dođe u obzir, ali sada kada je sve gotovo, treba da se saberemo posle i prevaziđemo ovaj težak udarac - rekao je Martino.

Kapelo se izvinio Englezima

Selektor tužan zbog velikog neuspeha, obećava bolje dane. Priznao krivicu, smatra da je suviše pritiskao igrače i obećava bolje dane.
IMG RemovedKapelo je, otkrivaju bliski izvori bio spreman da se nagodi sa engleskim savezom.

"Veoma je razočaran neuspehom, krivica je najviše njegova, ovo mu je najteži neuspeh u životu. Smatra da je i njegova reputacija narušena", kažu neimenovani izvori.

Međutim savez mu je ukazao poverenje.

"Krivica je moja, suviše je pritiska bilo na igračima, raspali su se. Nisam uspeo da ih toga oslobodim", priznaje "Don" Fabio.

Za neke igrače ovo je kraj.

"Ko nije posvećen timu i ko ne pokaže da mu je stalo, otpisaću ga. Moramo da posvetimo pažnju i mlađim igračima koji su motivisaniji", jasan je Italijan koji kaže da ekipa i on sam moraju da vrate izgubljenu reputaciju.

On se na kraju izvinio navijačima zbog neuspeha uz obećanje da će učiniti sve kako bi se Engleska vratila na pravi put...

Für die Nutzung dieser Website sind Cookies erforderlich. Du musst diese akzeptieren, um die Website weiter nutzen zu können. Erfahre mehr…