Dies ist eine mobil optimierte Seite, die schnell lädt. Wenn Sie die Seite ohne Optimierung laden möchten, dann klicken Sie auf diesen Text.

Nova kosarkaska pravila

    Nobody is reading this thread right now.
Registriert
8. März 2009
Beiträge
5.760
Reaktionspunkte
4.965
Punkte
373
Nova pravila: Trojka nije baš uvek sa 6,75

Novim košarkaškim pravilima FIBA, koja su danas počela da se primenjuju sa startom kvalifikacija za Evroligu, predviđeno je nekoliko izmena a među najznačajnijim je svakako distanca sa koje je potrebno postići koš da bi se on računao kao tri poena.
Dosadašnju liniju iscrtanu na 6,25 metara od koša zameniti luk koji je pola metra dalje, na 6,75. Ipak, kako bi se sačuvalo neophodnih 90 centimetara prostora između aut-linije i linije za tri poena, distanca odakle se postiže trojka biće nešto manja u uglu terena, o čemu svedoči i prikazani crtež košarkaškog igrališta.
Podsetimo, ni reket neće biti u obliku trapeza kao do sada već će biti u obliku pravougaonika.
Udaljenost trojke definisaće i mesto odakle će se u poslednja dva minuta utakmice i produžetaka ekipa posle tajmuata kretati u napad. Umesto sa polovine terena, tim koji ima loptu u igru će je ubaciti sa "pomoćnih crta", koje će na aut-liniji biti iscrtane u visini linije 6,75.
Na 125 centimetara od središta obruča na parketu će biti iscrtani polukrugovi koji će označiti mesto odakle se napadaču neće suditi "probijanje" ako defanzivac stoji unutar tog polukruga.
Na kraju, menja se delimično i pravilo o 24 sekunde za napad. Ukoliko tim treba da krene u napad iz svog polja, a ima novo vreme za napad, odbrojavaće upravo 24 sekunde. No, ako ekipa kreće sa protivničke polovine, vreme će se računati na sledeći način: ukoliko je igra zaustavljena u trenutku u kome je za napad ostalo više od 14 sekundi, to vreme će i ostati na satu pre početka nove akcije, a ako je u trenutku prekida ostalo 13 i manje sekundi, tim koji napada dobiće 14 sekundi za svoju akciju.
 
Für die Nutzung dieser Website sind Cookies erforderlich. Du musst diese akzeptieren, um die Website weiter nutzen zu können. Erfahre mehr…