Information ausblenden
Das Digital Eliteboard ist ein Kostenloses Forum. Wenn du alle Bereiche sehen möchtest oder Fragen hast, musst du dich zunächst Registrieren.

Jetzt Registrieren

LCD ili plazma: Što odabrati?

Dieses Thema im Forum "Plasma/LCD" wurde erstellt von Borko23, 24. März 2010.

 1. Borko23
  Offline

  Borko23 VIP

  Registriert:
  8. März 2009
  Beiträge:
  5.832
  Zustimmungen:
  5.021
  Punkte für Erfolge:
  113
  Du mußt dich Registrieren um diesen Link sehen zu können. Hier klicken und kostenlos Registrieren
  Du mußt dich Registrieren um diesen Link sehen zu können. Hier klicken und kostenlos Registrieren
  Morate odabrati izmedu LCD i plazma?
  Najprije valja objasniti zašto ovdje nećemo govoriti o starim dobrim televizorima s katodnom cijevi (CRT - eng. cathode ray tube). Naime, iako je još uvijek riječ o najpovoljnijim televizorima na tržištu, oni se mahom više ne proizvode i ponuda se uglavnom svela na stare zalihe uređaja s manjim dijagonalama zaslona. Ukratko, ukoliko želite jeftin televizor za manju sobu, CRT će biti dobar, no ukoliko želite uživati u vrhunskoj kvaliteti slike u high definition (HD) razlučivostima, morate odabrati ili LCD ili plazma televizor.
  Također, u obzir nećemo uzeti ni televizore s pozadinskom projekcijom. Oni svoju namjenu, zbog vrlo velikih dijagonala po relativno niskoj cijeni, uglavnom imaju u kafićima i konferencijskim salama. To u kombinaciji sa slikom, koja je ipak slabije kvalitete od one kod LCD-ova ili plazmi, čini ovu vrstu televizora manje atraktivnim izborom za kućne korisnike.
  S druge strane, među standardima koji tek dolaze nalaze se i OLED televizori, no oni su na tržištu još uvijek toliko rijetki da o njima u ovom trenutku možemo govoriti samo kao o tehnologiji koja obećava.
  Osnovne razlike
  LCD i plazma televizori dijele nekoliko zajedničkih osobina: tanki su i mogu imati vrlo velike dijagonale zaslona, 100 centimetara i više. No, razlika je u tehnologiji prikaza slike. LCD (eng. liquid crystal display - prikaz tekućim kristalima) zaslon se sastoji od tekućih kristala smještenih između dvije staklene ploče, a slika se dobiva promjenom električnog naboja u kristalima. Plazma, s druge strane, koristi matricu s malenim ćelijama plina koji opet reagiraju na različiti električni naboj.
  Prednosti i nedostaci
  Obje tehnologije imaju svoje prednosti i nedostatke. Na papiru, plazma tehnologija ima bolju sliku: bolji prikaz crne boje, bolji kontrast i bolje vrijeme odaziva. No, LCD polako dobiva bitku na duge staze, jer je riječ o tehnologiji koja se masovno koristi za proizvodnju računalnih monitora te danas bolji LCD-ovi gotovo u svim ovim aspektima dosežu plazma televizore. Usto, LCD ima nekoliko prednosti - manja potrošnja energije, bolja trajnost te nedostatak tzv. burn-in učinka - naime, plazma televizor nakon duljeg vremena korištenja dobije vidljive tragove koji kao da su urezani u sami zaslon, dok je kod LCD-a ta pojava gotovo nepostojeća.
  Što je s visokom definicijom?
  Pod slikom visoke definicije (HD - eng. high definition) obično se podrazumijevaju razlučivosti od 720p (1.280x720 piksela) te 1.080i i 1.080p (1920x1.080 piksela). Dosad su takvi sadržaji kod nas bili rijetki ili nepostojeći, osim ako posjedujete Blu-Ray ili HD-DVD player, no sliku te kvalitete uskoro će moći gledati svi korisnici MAXtv-a. Stoga, ukoliko kupujete TV aparat i želite iz vaše MAXtv usluge izvući najviše, valja paziti da vaš novi televizor bude u najmanju ruku HD ready, tj. da podržava barem format 720p, a po mogućnosti i 1.080p.
  I među LCD-ovima i među plazmama, pogotovo onih veće dijagonale zaslona, većina uređaja bit će u najmanju ruku HD ready. No, kad govorimo o Full HD uređajima razlučivosti 1.080p, na tržištu ćete pronaći više LCD uređaja nego plazmi, a veći izbor obično znači i povoljniju i bolju kupnju.
  Cijene i dostupnost
  Nekoć su plazme bile iznimno skupe i znatno veće od najvećeg LCD-a, no ta se situacija promijenila. Danas LCD uređaja na tržištu općenito ima više, raspon dostupnih dijagonala zaslona je veći, no cijena im je viša od ekvivalentnih plazma uređaja. To se pogotovo vidi kad govorimo o iznimno velikim uređajima, primjerice o dijagonalama 42 inča i većima.
  Zaključak
  Iz svega navedenog očito je da je LCD ipak standard koji prilično uspješno izgurava plazme s tržišta. LCD matrice su sve jeftinije, a problemi koje LCD povijesno ima sve su manje uočljivi kod novijih modela. Plazmi je, s druge strane, sve manje, a neki veliki proizvođači kao što je Sony posve su prestali proizvoditi plazme, tako da je na dulji rok jasno tko je pobjednik. Kupujete li televizor do dijagonale 42 inča, gotovo da i nemate izbora - zbog slabe ponude manjih plazma morat ćete izabrati LCD. No, ukoliko trebate iznimno veliki televizor, dijagonale 42 inča (106 cm) ili možda čak 50 inča (127 cm), kvalitetnu plazmu danas možete dobiti po nešto nižoj cijeni od LCD-a. Ipak, ni ovdje ne možemo plazmu proglasiti apsolutnim pobjednikom: veliki LCD zasloni također nude mnogo, a konačni izbor zavisit će od cijene, opreme i osobnog odabira.
   
  #1
 2. Borko23
  Offline

  Borko23 VIP

  Registriert:
  8. März 2009
  Beiträge:
  5.832
  Zustimmungen:
  5.021
  Punkte für Erfolge:
  113
  AW: LCD ili plazma: Što odabrati?

  Pomoć pri kupnji novog TV-a - 10 savjeta

  Du mußt dich Registrieren um diesen Link sehen zu können. Hier klicken und kostenlos Registrieren
  Vaš stari dobri CRT televizor je odradio svoje i došlo je vrijeme za kupnju novog. Naravno, dobro znate da postoje plazma i LCD televizori i da izgledaju slično: atraktivni su, velike dijagonale i tanki, za razliku od starih televizora s katodnom cijevi. Međutim, koja je razlika između plazme i LCD TV-a? Koji TV će bolje služiti za Vaše potrebe? I možda najbitnije, koji možete priuštiti?
  HDtelevizija pokušat će Vam pomoći savjetima formiranim u obliku pitanja i odgovora. Također, prije kupnje novog TV-a savjetujemo Vam da na internetu pročitate testove/recenzije pojedinih modela.


  1. Plazma ili LCD?

  Du mußt dich Registrieren um diesen Link sehen zu können. Hier klicken und kostenlos Registrieren

  Vjerojatno najčešće i prvo pitanje koje ćete postaviti prilikom kupnje. Koja je razlika između ove dvije tehnologije? Različite su tehnologije, ukratko: plazma tehnologija se temelji na plemenitom plinu koji se ionizira djelovanjem električnog napona i tako pobuđuje čestice fosfora koje se nalaze u tisućama malih ćelija da emitiraju svijetlost; LCD tehnologija, pak, se temelji na polju ćelija s molekulama tekućih kristala i filtera koje će pod djelovanjem električnog napona mjenjati svoju orjentaciju i propuštati ili ne svijetlost s pozadinskog izvora (jedna CCFL lampa ili veći broj LED dioda u novijim LCD TV-ima).
  No, tehnologija Vas manje zanima. Pravi savjetnik će Vas prvo upitati: što ćete gledati na TV-u? O Vašem odgovoru tada ovisi koji TV će Vam preporučiti. Pa, idemo postepeno:

  • Želite gledati samo domaće kanale i kabelsku?
  Savjet je da u tom slučaju odaberete plazma HDTV. Zbog svoje tehnologije, plazma bolje “skriva” mane signala standardne rezolucije (do 576p).

  • Gledati ćete i DVD-e, kanale visoke rezolucije (HD, min 720p) preko satelita ili MaxTV-a te Blu-ray fimove?
  Odgovor je i plazma i LCD. Tada Vaš izbor ovisi o drugim parametrima odnosno povlači pitanja navedena niže.
  2. Hoće li kvalitetniju sliku pružiti plazma ili LCD?

  Du mußt dich Registrieren um diesen Link sehen zu können. Hier klicken und kostenlos Registrieren
  Ukoliko usporedimo obje tehnologije, plazma će općenito pružiti bolju kvalitetu slike pri normalnim uvijetima i u tamnijim prostorijama. LCD će pružiti bolju sliku u osunčanim i osvjetljenim prostorijama te na otvorenim prostorima kao što su kolodvori i otvoreni prostori ugostiteljskih objekata.
  3. Obzirom na dijagonalu, koje su preporuke?

  Du mußt dich Registrieren um diesen Link sehen zu können. Hier klicken und kostenlos Registrieren
  Plazma televizori se uglavnom ne proizvode u dijagonalama ispod 94cm (37 inča), tako da Vam je na manjim dijagonalama jedini mogući izbor LCD ili eventualno najmanja plazma na tržištu dijagonale 82cm (32 inča). Ukoliko se nećete ograničiti na TV kanale standardne rezolucije, preporuka je dijagonala veća od 94 cm.
  4. Koje marku (brand) uzeti?

  Du mußt dich Registrieren um diesen Link sehen zu können. Hier klicken und kostenlos Registrieren

  Savjetujemo Vam da uzimate proizvode velikih provjerenih proizvođača kao što su: Pioneer, Panasonic, Sony, Samsung, Toshiba, Sharp, Philips, LG.
  Najkvalitetnije i najbolje plazme su već dugi niz godina Pioneer Kuro. Kuro po kvaliteti slijede Panasonic, Samsung i na kraju LG.
  Kod LCD-a, najkvalitetnije panele proizvode zajednički Sony i Samsung (S-PVA paneli). Njihove panele koriste i drugi proizvođači na nekim svojim LCD TV-ima, kako npr. Toshiba. Napomena: Samsung/Sony-evi paneli ne proizvode se u dijagonalama od 94cm (37″) i 107cm (42″) pa se na tim dijagonalama uglavnom koriste nešto manje dobri IPS paneli LG-a i paneli tajvanske tvrtke AUO, koji Vam neće pružit jednako dobru crnu boju i vidljivi kut kao S-PVA paneli. Panasonic proizvodi svoje IPS-Alpha panele, Sharp svoje ASV panele koji su također jako dobri. Deteljnije o LCD panelima pročitajte na: Du mußt dich Registrieren um diesen Link sehen zu können. Hier klicken und kostenlos Registrieren.
  5. Koje su preporuke ukoliko gledate mnogo sportskog programa?

  Du mußt dich Registrieren um diesen Link sehen zu können. Hier klicken und kostenlos Registrieren

  Obzirom da plazma TV-i imaju brže vrijeme odziva, dobar su izbor za brze sportove, kao što je Formula 1 ili nogomet. LCD televizori mogu imati problema s “razmazivanjem” slike prilikom brzih scena, stoga je bitno da TV ima brzi procesor i 100Hz tehnologiju, posebno na ekranima dijagonale 107cm i većim.
  6. Što još trebam uzeti u obzir prilikom kupnje TV-a?

  Du mußt dich Registrieren um diesen Link sehen zu können. Hier klicken und kostenlos Registrieren

  Vodite računa o tome da LCD televizori imaju manji vidljivi kut od plazma tv-a, točnije oko 90 stupnjeva, posebno kod panela s TN matricom. Ukoliko ga gledate iz većeg kuta, slika postaje blijeda, crna boja postaje siva itd. Također, LCD TV-i mogu imati problema sa “razmazivanjem” slike prilikom brzih scena, ukoliko ne posjeduje 100Hz tehnologiju procesiranja slike.
  Glavne mane plazma televizora su zadržavanje prethodne slike (Image rentation) i problem tzv. zapečene slike (screen burn). Prvi problem je uočljiviji kod manje kvalitetnijih plazmi i rješava se sam od sebe. Drugi problem je moguć kod svih plazmi. Do njega dolazi prilikom zadržavanja iste statične slike na ekranu dugo vremena, a sprječava se screen-saver metodama gdje se slika stalno neprimjetno pomiče. Da bi se ovaj efekt smanjio, potrebno je u prvih 200 sati rada plazmu koristiti na 50% kontrasta i osvjetljenja te gledati sliku preko cijelog ekrana (ne u 4:3 modu). Stalno zapečenje slike može nastati ukoliko se na ekranu satima drži ista statična slika i u tom slučaju nema popravka.
  Ukoliko ćete na svom novom televizoru često igrati igre na konzolama kao što je Sony Playstation, savjet je da uzmete LCD TV zbog gore navedenih mana plazme kao i zbog činjenice da LCD bolje prikazuje grafičke slike. Pritom vodite računa da TV ima što manje ulazno kašnjenje (input lag).
  7. Spajanje na PC i korištenje HDTV-a kao monitora

  [​IMG]
  HDTV je moguće spojiti sa računalom na dva načina: preko VGA ulaza/izlaza i DVI-to-HDMI način. DVI-toHDMI spajanje (DVI izlaz na PC-u, HDMI ulaz na TV-u) pruža bolju kvalitetu prikaza i pogodan je ukoliko ćete na ekranu prikazivati video sadržaje. DVI-to-HDMI (DVI izlaz na PC-u, HDMI ulaz na TV-u) spajanje trebalo bi pružiti iste preformanse kao i direktno VGA spajanje, uz napomenu kako je za igrače najbolje koristiti VGA priključak s obzirom da isti nema ulaznog kašnjenja kakvo se susreće kod digitalnog povezivanja. Vodite računa da vaš TV ima priključke koji su vam potrebni, a ukoliko se želite osigurati za budućnost poželjna su barem 3 HDMI ulaza.
  Postoji mogućnost spajanja i preko analognog S-Video priključka, ukoliko iz nekog razloga ne možete koristiti kvalitetnije izlaze na grafičkoj kartici (primjer: imate spojena dva LCD monitora na računalo i jedino vam ostaje slobodan S-Video izlaz). U svakom drugom slučaju savjetujemo ili DVI ili VGA priključak…
  8. HD ready ili full HD?

  Du mußt dich Registrieren um diesen Link sehen zu können. Hier klicken und kostenlos Registrieren

  Oznaka ″HD ready″ označava sposobnost TV-a da prikaže slike visoke rezolucije. U HR trgovinama termin ″HD ready″ uglavnom se koristi za označavanje TV-a koji mogu prikazati osnovnu visoku rezoluciju (720p), dok se dopunskom oznakom ″full HD″ označavaju TV-i koji mogu prikazati punu visoku rezoluciju (1080p).
  Ukoliko ćete na Vašem TV-u gledati 1080p sadržaje poput Blu-ray filmova ili ćete ga spajati na računalo, TV s oznakom ″full HD″ je logičan izbor. Međutim, ukoliko ne namjeravate gledati sadržaje visoke rezolucije već samo standardnu digitalnu televiziju i DVD filmove (rezolucije 576p) tada je ″HD ready″ televizor rezolucije 720p dobar izbor, posebno ako je riječ o plazma TV-ima općenito i LCD TV-ima dijagonala manjih od 102cm (napomena: na TV-ima malih dijagonala teško ćete vidjeti bitnu razliku i prilikom gledanja sadržaja pune visoke rezolucije između slike na ″HD ready″ TV-u i slike na ″full HD″ TV-u). Međutim, u bliskoj budućnosti očekujemo i 1080p televizore s poboljšanim sustavom za ″podizanje″ (upscaling) slike standardne rezolucije na punu visoku rezoluciju TV-a (″full HD″).
  9. MPEG-4 - što je to i je li nužan?

  Du mußt dich Registrieren um diesen Link sehen zu können. Hier klicken und kostenlos Registrieren
  MPEG4 je skup metoda za kompresiju audio/video digitalnih podataka, tehnološki napredniji od MPEG-2 standarda. MPEG-4 kompresija se koristi pri emitiranju digitalnog zemaljskog HD signala, dok je MPEG-2 primjenjivan za kanale standardne razlučivosti. Kao oznaka koristi se kako bi se naznačilo da uređaj ima HD prijamnik (DVB-T mpeg4 tuner). Potreban je za gledanje besplatnih kanala visoke rezolucije. U Hrvatskoj trenutno postoji samo jedan takav HD kanal - HRT HD promo, a koji se eksperimentalno emitira na područjima pokrivenim digitalnim signalom. Znači, trenutno vam MPEG-4 prijamnik u Hrvatskoj nije nužan (osim ako ne želite gledati Plitvička jezera i druge prirodne ljepote u visokoj rezoluciji). Kada u budućnosti bude više takvih signala, u mogućnosti ste kupiti eksterni mpeg4 ili combo prijamnik (digitalni+satelitski+mpeg4 prijamnik u jednom) koji se i dans može nabaviti po cijeni od 900kn naviše.
  10. Posljednji i najvažniji savjet!

  Du mußt dich Registrieren um diesen Link sehen zu können. Hier klicken und kostenlos Registrieren
  Prilikom kupnje novog televizora nakon što pročitate ovaj vodič, pogledajte recenzije (testove) plazma i LCD televizora na nasoj i sličnim stranicama, posebno engleskim. Zatim otiđite na forum i pitajte za savjet ljude koje imaju pojedine televizore. I na kraju, suzite izbor na nekoliko modela i otiđite u trgovine da ih vidite na djelu! Pri tome je jako bitno da od prodavača zatražite da na TV pusti materijale sa različitih izvora (standardnu televiziju, DVD, Blu-Ray) te da uzmete daljinski upravljač i podesite optimalne postavke na televizorima!
  Nadamo se da će Vam ovaj naš mali vodič biti od koristi i da ćete biti zadovoljni sa odabranim televizorom! Također, kako dodatnu pomoć, uskoro ćemo Vam pružiti i naš vodič za oda
   
  #2
  Onki, maricka, narog_n und 2 anderen gefällt das.
 3. narog_n
  Offline

  narog_n VIP

  Registriert:
  12. September 2009
  Beiträge:
  1.126
  Zustimmungen:
  590
  Punkte für Erfolge:
  113
  Geschlecht:
  männlich
  AW: LCD ili plazma: Što odabrati?

  Da se i ja ukljucim u raspravu, pojavio se visak para (HVALA BOGU) pa stalno razmisljam o tome da si uskinem novi televizor jer me pocelo pravo nervirat da gledam fudbal u 16:9 formatu na obicnom televizoru. Pa reko da upitam dali je neko imao kakvih iskustava sa jednim od ova 2 moja favorita. Obadva kostaju otprilike nekih 650 €.

  1. Favorit - LG Electronics 37LH7000
  2. Favorit - LG Electronics 37LH5000
   
  #3
 4. Borko23
  Offline

  Borko23 VIP

  Registriert:
  8. März 2009
  Beiträge:
  5.832
  Zustimmungen:
  5.021
  Punkte für Erfolge:
  113
  AW: LCD ili plazma: Što odabrati?

  Za LG marku znam samo da su dosta povoljni. Za ove modele sto si ti naveo sam citao samo test od kupaca. Uglavnom su dobro ocenili, od 4 do 5 zvezdica. Ja bi ti preporucio da odes u neku vecu prodavnicu npr. Mediamarkt, tako mozes tacno da uporedis razliku u kvalitetu izmedju televizora.
   
  #4
  narog_n gefällt das.

Direkt Antworten

Überprüfung:
Der Entwurf wurde gespeichert Der Entwurf wurde gelöscht

Diese Seite empfehlen

OK Mehr information

Diese Seite verwendet Cookies. Mit Ihrem Klick auf OK stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Andernfalls ist die Funktionalität dieser Website beschränkt.