czy sie oplaca wymiana na LED

elasigi

Freak
Czy jest oplacalna wymiana starych zarowek na oszczednosciowe. Przecietnie swieca u mnie 1000 watt przez ok 2 godziny , czyli 2 kwh na dzien , 60 na miesiac , to chyba daje jakies 15 euro na miesiac . Zeby wymienic stare zarowki musze zainwestowac ok 200 Euro na LED i oszczednosciowe lampy.
Ile watt w LED albo innych bedzie odpowiednikiem 1000 watt w starych zarowkach.
Ma ktos jakies doswiadczenie z wymiana oswietlenia i okresie uzywalnosci ?

AW: czy sie oplaca wymiana na LED

pozadne ledy dzialaja jakies 50.000 godzin , zarowki jakies 4000-6000

mozna wiedziec co ty 1000w swiatla oswietlasz ??

a wymiana na ledy sie napewno oplaca , nie wazne ile wat bieze lampa , tylko ile lumuw daje i ile potrzebujesz

ja wymienilem jakies 3 lata temu i od tego czasu nie mam ani jednej zaruwki w domu

PS.
3w led z 300lumami to jest jakies 30-40w z normalnej zaruwki !!!

wiec jak teraz masz 1000w , to na ledach bylo by jakies 300-400w , i moim zdaniem jasniejsze swiatlo jak z zaruwek

mozna wiedziec co ty 1000w swiatla oswietlasz k

Kuchnia 300 watt, esszimmer 200 , wohnzimmer 300, a oprocz tego jeszcze 6 innych pokoi i piwnica, dlatego skromnie podalem 1000watt w zaleznosci od pory roku.

ah , ty to tak liczysz

wszystko razem sie i tak nie swieci , wiec nie zuzywasz 1000w nonstop

ja np. w wohnzimze mam 8 x 4w led leisty , i swiatla jest genug , z tego ino 2 lampy sie swiecon abend , jak cza wiecej to sie zalancza reszte
w kuchni np. 2 x 10w led leisty na suficie , w badezimze jakies 25w sie nazbiera , 2 kinderzimry po jakies 10-15w , schlafzimer 15w , w keler 2 neonuwki , bo mi sie niechcialo kabli ciagnac

wymienic mozna wszystko , zalezy od tego jakie lampy masz i czy led swiatlo ci z tych lamp wystarczy , ale na 100% zaoszczedzisz na stromie

Teraz nie mam nic do roboty, emeryt ma fajne zycie, wiec sprawdze zuzycie na liczniku, jak rodzinka bedzie poza domem, wylacze lodowke i zalacze tylko
oswietlenie , bede mial wtedy dokladne zuzycie . Chyba powinno cos takiego w praktyce sie sprawdzic?

nie musisz nic z pradu wylaczac , lampa led jest oszczedniejsza od normalnych zaruwek

3w led to jest odpowiednik 40w zaruwki = ta sama ilosc swiatla , 37w oszczednosci

oczywiscie 1 zaruwki nie bedziesz swiecil , bo za ciemno bedzie , ale uwiez mi to jest zajebista oszczednosc , uzywam sam od 3 lat , i zadnych zaruwek wiecej niechce

Mozesz mi konkretnie powiedziec , ile w twoim przypadku oszczedzasz na wymianie zarowek,?

ciezko to konkretnie powiedziec , ja mam zrobiony ze solara APC system ( panel slaoneczny laduje batetrie , a ja z tych bateri ciagne prad do swiatla ) , do ktorego jest to wszystko podlaczone , wiec i tak +- 80% swiatla w domu nie leci z licznika pradu

ja swiatlo nie zalaczam na czas , tylko wtedy kiedy jest potrzebne , jezeli mi to co jest nie wystarcza , to zalaczam wiecej

Witam
Opisz troche wiecej jak to masz zrobione,jakie aku itd Oczywiscie w ramach wolnego czasu
Stachu z Rzeszowa

150AH bateria z auta podlaczona do ladowarki slonecznej , na balkonie panel , slonce swieci laduje baterie , wieczorem z bateri leci prad w calym mieszkaniu

oczywiscie instalacja zrobiona extra na 12v

gdyby tak braklo pradu w bateri bo ogranicznik w ladowarce odlaczy baterie zeby nie wydoic bateri do zera , i automatycznie sie zalacza zasilacz z 230v na 12v i zasilanie jest nadal , tylko ze z pradu , gdy slonce znowu doladuje baterie , system sie automatycznie przelacza spowrotem na system sloneczny i wylacza zasilacz

system dziala od 2 , no prawie 3 lat , wisi na tym wszystkim ; oswietlenie aqiarium , 6 x fritzfon , fritzbox , FTP Synology sever , CS server , lan spliter , oswietlenie sufitu w ( stolowym , 2 x dziecece pokoje , wc , lazieka , kuchnia , sypialnia , przedpokuj ) , w stolowym jeszcze podswietlenie mebli , ale bardzo zadko uzywane
u dzieci na biurku jeszcze 2 x 6w led lampy , no jak by mialy ciemno do czytania czy odrabiania lekcji

gdzies w forum juz byly wstawiane zdiecia z calego systemu , ale nie pytaj gdzie , za duzo mam beiträguw zeby szukac

roboty nie ma duzo , tylko w zaleznosci od odleglosci gdzie bateria i gdzie lampy , itp. musisz wziasc pod uwage ze kable muszom byc grubsze jak normalnie do 230v

prad staly na dluzszym kablu szybciej sie traci , dlatego polecam minimum 2,5mm do max 5m , jezeli kable majom byc dluzsze to minimum 4-6mm

jestem elektronikiem i elektrykiem , nie polecam robic czegos takiego jak sie nie ma pojecia o czyms takim !!!!!!! , grozi wyjaraniem mieszkania albo instalacji !!!

w zasadzie potrzeby a ci tylko 1 kabel do okloa mieszkania , drugi juz masz w postaci uziemienia albo rurek z kaloryferuw ( to sie nadaje na minus !! )

PS.
jak bym mial swojom wlasnom haupe , to na 100% bym za prad juz nie placil , prad to jedna z najlatwiejszych zeczy do wyprodukowania samemu :good:

To dobrze ze piszesz o tych przekrojach bo na logike to bym zakladal cienkie przewody Cala instalacje robilem 2,5mm w domu (akurat to byly lata 87-88 ) i taki zalatwilem (wowczas w Pl sie zalatwialo nie kupowalo "tak sie mowilo bo placic trzeba bylo")Takze cala instalacje mam zrobiona 2,5 mm(gniazda i oswietlenie) To teraz musze poczytac jeszcze na ten temat i pomyslec dokladnie jak zrobic
Dzieki wielkie

Po roku czasu, wymianie zaröwek w moim domu na led , koszt inwestycji ok 80 euro,, zuzycie energi spadlo z 3400 kwh na 3000 kwh, to daje ok 100 euro oszczednosci.
Czyli sie oplacilo i polecam taki sposöb oszczedzania .

Für die Nutzung dieser Website sind Cookies erforderlich. Du musst diese akzeptieren, um die Website weiter nutzen zu können. Erfahre mehr…