Digital Eliteboard

Registriere dich noch heute kostenloses um Mitglied zu werden! Sobald du angemeldet bist, kannst du auf unserer Seite aktiv teilnehmen, indem du deine eigenen Themen und Beiträge erstellst und dich über deinen eigenen Posteingang mit anderen Mitgliedern unterhalten kannst! Zudem bekommst du Zutritt zu Bereiche, welche für Gäste verwehrt bleiben

Prosječan HDTV troši manje od žarulje?

Registriert
8. März 2009
Beiträge
5.760
Punkte Reaktionen
4.965
Erfolgspunkte
113
Prosječan HDTV troši manje od žarulje?
Bitte, Anmelden oder Registrieren um URL-Inhalte anzeigen!
Sony Bravia HDTV Prosječan HDTV uređaj koji je isporučen i prodat tijekom 2010. godine ima prosječnu potrošnju koja je zapravo manja od one koju ima klasična žarulja od 100W.
Kako se navodi u izvještaju američke organizacije potrošača (Consumer Electronics Association (CEA)), HDTV uređaji su, u odnosu na 2003. godinu, dosta smanjili ukupnu potrošnju, što se posebno odnosi na tipične scenarije, jer korisnici rijetko drže svoje uređaje na najvišim nivoima osvjetljenja i kontrasta.
Istraživanje kompanije Tiax, čije se sjedište nalazi u državi Massachusetts, koja je za CEA sprovela ovu studiju, bazirano je na podacima o potrošnji preko 200 različitih LCD TV uređaja, dijagonale od 13 do 65 inča, ali i PDP TV uređaja dijagonale od 42 do 65 inča.
Kompanija Tiax je koristila najpopularnije modele svih svjetskih proizvođača, a primjerke za test je pronašla na američkom, europskom i azijskom tržištu i to tijekom osam godina, od 2003. do kraja 2010. Potrošnja je mjerena po IEC 62087standardu kada je HDTV bio uključen, ali i kada je u StandBy modu.
LCD TV uređaji su u prosjeku smanjili aktivnu potrošnju za čak 63%, a sve gledajući potrošnju po kvadratnom inču vidljive površine. Sa 0.35W po kvadratnom inču u 2003. godini, potrošnja je pala na 0.13W/in2 (sat-multimedia.hr). LED LCD TV modeli su dodatno smanjili potrošnju, pa je najveći pad zabilježen sredinom 2008. kada se veći broj ovakvih HD televizora počeo prodavati na razvijenim tržištima.
PDP paneli, odnosno Plasma TV uređaji, smanjili su potrošnju za 41% i to samo od 2008. do 2010. godine i to sa 0.22 na 0.13W po kvadratnom inču.
Iako na prvi pogled djeluje da su "plazme" mnogo više napredovale, trebalo bi podsjetiti i na činjenicu da je potrošnja za PDP panele mjerena u periodu od samo tri godine, kao i da su u obzir uzimani samo veliki modeli - najprije zbog toga što se Plasma televizori i ne rade u dijagonalama manjim od 37 inča.
Autor: Sat Multimedia
 
Oben