Information ausblenden
Das Digital Eliteboard ist ein Kostenloses Forum. Wenn du alle Bereiche sehen möchtest oder Fragen hast, musst du dich zunächst Registrieren.

Jetzt Registrieren

Uspješna misija rakete Ariane5

Dieses Thema im Forum "Ostalo" wurde erstellt von murati, 14. Februar 2009.

 1. murati
  Offline

  murati Super-Moderator Digital Eliteboard Team

  Registriert:
  27. März 2008
  Beiträge:
  7.742
  Zustimmungen:
  4.402
  Punkte für Erfolge:
  113
  Beruf:
  Reitten
  Ort:
  Digital-Eliteboard
  Uspješna misija rakete Ariane5
  Raketa Ariane 5 uspješno lansirala satelit Hot Bird 1

  Noseća raketa Ariane 5 ECA uspješno je obavila misiju lansiranja dvaju novi telekomunikacijskih satelita NSS 9 (u vlasništvu SES NEW SKIES) i Hot Birda 10 (u vlasništvu francuskog satelitskog operatora Eutelsat). Ariane 5 ECA lansirana je sa oba satelita iz kosmodroma Kourou u Francuskoj Gvajani u četvrtak, 12. veljače 2009 godine u 23:09 sati po našem vremenu (CET).


  NSS 9 će služiti na orbitalnoj poziciji 177° zapadno i to za Australiju, Novi Zeland, Indoneziju, Filipine, Japan, Kinu, Koreju, Pacifik i dio SAD-a. NSS 9 na toj će poziciji zamijeniti stariji satelit NSS 5 koji je u orbitu lansiran prije više od 11 godina. Novi će satelit na raspolaganju imati solidnih 44 transpondera u C frekvencijskom pojasu.
  [​IMG]
  Ipak, za gledatelje u Europi daleko je zanimljiviji onaj drugi satelit kojeg je Ariane 5 ponijela u orbitu, a to je Hot Bird 10 kojemu je primarna misija distribucija tv i radio programa te raznih interaktivnih usluga preko orbitalne pozicije na 13° istočno što će dodatno osnažiti Eutelsatovu primarnu orbitalnu poziciju i jednu od najpopularnijih orbitalnih pozicija u Europi uopće.
  [​IMG]
  foto: ArianeSpace.com

  Hot Bird 10 izradila je i testirala grupacija EADS Astrium. Satelit je izrađen na bazi platforme Eurostar 3000 i identičan je satelitima Hot Bird 8 i Hot Bird 9. Novi satelit će baš poput Hot Birda 8 i Hot Birda 9 na raspolaganju imati čak 64 transpondera u Ku frekvencijskom pojasu, a koji se mogu koristiti u rasponu od 10,7 pa sve do 12,75 GHz. Očekivani životni vijek novog satelita je 15 godina. Satelit je prije svega namijenjen za poziciju 13° istočno, no tamo će stići tek u drugoj polovici 2011 godine.
  Hot Bird 10 prvo ide na 7° zapadno
  Eutelsat Communications objavio je da u ovom trenutku ne trebaju Hot Bird 10 na svojoj primarnoj orbitalnoj poziciji na 13° istočno pa će on stoga prvo krenuti na 7° zapadno gdje će zamijeniti stariji satelit Atlantic Bird 4 (Bivši Hot Bird 4). Takvo će stanje potrajati još barem dvije i pol godine kada bi trebao biti lansiran satelit Atlantic Bird 4-R koji će u konačnici zamijeniti Hot Bird 10 na toj poziciji i omogućiti mu da se preseli na svoju ciljanu orbitalnu poziciju. Pojačanje na 7° zapadno je nužno zbog vrlo brzo rastućih tržišta Bliskog Istoka i sjeverne Afrike. Zasad nije jasno hoće li Hot Bird 10, dok je na poziciji 7° zapadno, biti u stanju signalom pokrivati i Europu ili isključivo Bliski Istok.
  [​IMG]
  foto: ArianeSpace.com
  Dakle, Hot Bird 10 će na poziciji 7° zapadno biti barem dvije i pol godine - sve do druge polovice 2011 godine, kada će ga na toj poziciji zamijeniti Atlantic Bird 4-R. Satelit Atlantic Bird 4-R još uvijek je u fazi izrade, no kada bude dovršen na raspolaganju će imati 50 transpondera u Ku frekvencijskom pojasu. U drugoj polovici 2011 godine Hot Bird 10 će potom preseliti na 13° istočno gdje će zamijeniti satelit Hot Bird 6.
  Prve tehničke testove Hot Birda 10 možemo očekivati otprilike za 10 dana i to na nekoj zasad nepoznatoj testnoj poziciji. Ukoliko testovi budu uspješni (dakle, ne kao u slučaju satelita Eutelsat W2M, op.a) satelit će kroz nekoliko tjedana postupno putovati prema 7° zapadno gdje će zamijeniti AB4. Hot Bird 10 je obuhvaćen financijskim planom Eutelsata od 2008 do 2011 godine.
  [​IMG]
  Odbrojavanje sekundi prije lansiranja...
  Eutelsat intenzivno radi na pojačanju svoje satelitske flote. Tako smo u proteklim tjednima bili svjedoci lansiranja nekoliko novih Eutelsatovih satelita kao što su Hot Bird 9 i W2M (koji je nažalost tužno skončao). Hot Bird 9 će za nekoliko dana odnosno 17.02.2009 krenuti sa komercijalnim radom na poziciji 13° istočno - odnosno preuzet će teret satelita Hot Bird 7A (Frekvencije i parametri svih multipleksa ostaju isti!). Hot Bird 7A će potom preseliti na poziciju 9° istočno gdje će biti preimenovan u Eurobird 9A i zamijeniti Eurobird 9. To će za poziciju 9° istočno značiti povećanje u broju slobodnih transpondera. Na toj se poziciji već sada emitira preko 180 tv i radio kanala.
  [​IMG]
  foto: ArianeSpace.com
  Nakon što ga Hot Bird 7A zamijeni, Eurobird 9 će preseliti na neku novu orbitalnu poziciju.
   
  #1

Direkt Antworten

Überprüfung:
Der Entwurf wurde gespeichert Der Entwurf wurde gelöscht

Diese Seite empfehlen

OK Mehr information

Diese Seite verwendet Cookies. Mit Ihrem Klick auf OK stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Andernfalls ist die Funktionalität dieser Website beschränkt.