Uspješna misija rakete Ariane5

Dieses Thema im Forum "Ostalo" wurde erstellt von murati, 14. Februar 2009.

 1. murati
  Offline

  murati Super-Moderator Digital Eliteboard Team

  Registriert:
  27. März 2008
  Beiträge:
  7.712
  Zustimmungen:
  4.374
  Punkte für Erfolge:
  113
  Beruf:
  Reitten
  Ort:
  Digital-Eliteboard
  Uspješna misija rakete Ariane5
  Raketa Ariane 5 uspješno lansirala satelit Hot Bird 1

  Noseća raketa Ariane 5 ECA uspješno je obavila misiju lansiranja dvaju novi telekomunikacijskih satelita NSS 9 (u vlasništvu SES NEW SKIES) i Hot Birda 10 (u vlasništvu francuskog satelitskog operatora Eutelsat). Ariane 5 ECA lansirana je sa oba satelita iz kosmodroma Kourou u Francuskoj Gvajani u četvrtak, 12. veljače 2009 godine u 23:09 sati po našem vremenu (CET).


  NSS 9 će služiti na orbitalnoj poziciji 177° zapadno i to za Australiju, Novi Zeland, Indoneziju, Filipine, Japan, Kinu, Koreju, Pacifik i dio SAD-a. NSS 9 na toj će poziciji zamijeniti stariji satelit NSS 5 koji je u orbitu lansiran prije više od 11 godina. Novi će satelit na raspolaganju imati solidnih 44 transpondera u C frekvencijskom pojasu.
  [​IMG]
  Ipak, za gledatelje u Europi daleko je zanimljiviji onaj drugi satelit kojeg je Ariane 5 ponijela u orbitu, a to je Hot Bird 10 kojemu je primarna misija distribucija tv i radio programa te raznih interaktivnih usluga preko orbitalne pozicije na 13° istočno što će dodatno osnažiti Eutelsatovu primarnu orbitalnu poziciju i jednu od najpopularnijih orbitalnih pozicija u Europi uopće.
  [​IMG]
  foto: ArianeSpace.com

  Hot Bird 10 izradila je i testirala grupacija EADS Astrium. Satelit je izrađen na bazi platforme Eurostar 3000 i identičan je satelitima Hot Bird 8 i Hot Bird 9. Novi satelit će baš poput Hot Birda 8 i Hot Birda 9 na raspolaganju imati čak 64 transpondera u Ku frekvencijskom pojasu, a koji se mogu koristiti u rasponu od 10,7 pa sve do 12,75 GHz. Očekivani životni vijek novog satelita je 15 godina. Satelit je prije svega namijenjen za poziciju 13° istočno, no tamo će stići tek u drugoj polovici 2011 godine.
  Hot Bird 10 prvo ide na 7° zapadno
  Eutelsat Communications objavio je da u ovom trenutku ne trebaju Hot Bird 10 na svojoj primarnoj orbitalnoj poziciji na 13° istočno pa će on stoga prvo krenuti na 7° zapadno gdje će zamijeniti stariji satelit Atlantic Bird 4 (Bivši Hot Bird 4). Takvo će stanje potrajati još barem dvije i pol godine kada bi trebao biti lansiran satelit Atlantic Bird 4-R koji će u konačnici zamijeniti Hot Bird 10 na toj poziciji i omogućiti mu da se preseli na svoju ciljanu orbitalnu poziciju. Pojačanje na 7° zapadno je nužno zbog vrlo brzo rastućih tržišta Bliskog Istoka i sjeverne Afrike. Zasad nije jasno hoće li Hot Bird 10, dok je na poziciji 7° zapadno, biti u stanju signalom pokrivati i Europu ili isključivo Bliski Istok.
  [​IMG]
  foto: ArianeSpace.com
  Dakle, Hot Bird 10 će na poziciji 7° zapadno biti barem dvije i pol godine - sve do druge polovice 2011 godine, kada će ga na toj poziciji zamijeniti Atlantic Bird 4-R. Satelit Atlantic Bird 4-R još uvijek je u fazi izrade, no kada bude dovršen na raspolaganju će imati 50 transpondera u Ku frekvencijskom pojasu. U drugoj polovici 2011 godine Hot Bird 10 će potom preseliti na 13° istočno gdje će zamijeniti satelit Hot Bird 6.
  Prve tehničke testove Hot Birda 10 možemo očekivati otprilike za 10 dana i to na nekoj zasad nepoznatoj testnoj poziciji. Ukoliko testovi budu uspješni (dakle, ne kao u slučaju satelita Eutelsat W2M, op.a) satelit će kroz nekoliko tjedana postupno putovati prema 7° zapadno gdje će zamijeniti AB4. Hot Bird 10 je obuhvaćen financijskim planom Eutelsata od 2008 do 2011 godine.
  [​IMG]
  Odbrojavanje sekundi prije lansiranja...
  Eutelsat intenzivno radi na pojačanju svoje satelitske flote. Tako smo u proteklim tjednima bili svjedoci lansiranja nekoliko novih Eutelsatovih satelita kao što su Hot Bird 9 i W2M (koji je nažalost tužno skončao). Hot Bird 9 će za nekoliko dana odnosno 17.02.2009 krenuti sa komercijalnim radom na poziciji 13° istočno - odnosno preuzet će teret satelita Hot Bird 7A (Frekvencije i parametri svih multipleksa ostaju isti!). Hot Bird 7A će potom preseliti na poziciju 9° istočno gdje će biti preimenovan u Eurobird 9A i zamijeniti Eurobird 9. To će za poziciju 9° istočno značiti povećanje u broju slobodnih transpondera. Na toj se poziciji već sada emitira preko 180 tv i radio kanala.
  [​IMG]
  foto: ArianeSpace.com
  Nakon što ga Hot Bird 7A zamijeni, Eurobird 9 će preseliti na neku novu orbitalnu poziciju.
   
  #1

Diese Seite empfehlen

OK Mehr information

Diese Seite verwendet Cookies. Mit Ihrem Klick auf OK stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Andernfalls ist die Funktionalität dieser Website beschränkt.