Digital Eliteboard - Das Digitale Technik Forum

Registriere dich noch heute kostenloses um Mitglied zu werden! Sobald du angemeldet bist, kannst du auf unserer Seite aktiv teilnehmen, indem du deine eigenen Themen und Beiträge erstellst und dich über deinen eigenen Posteingang mit anderen Mitgliedern unterhalten kannst! Zudem bekommst du Zutritt zu Bereiche, welche für Gäste verwehrt bleiben

Pozițiile Orange și Digi cu privire la principiul must-carry aplicabil la tv prin satelit (DTH), dezvăluite în cadrul ședinței CNA din 11 august 2022

josef.13

Best Member
Boardveteran
Registriert
1. Juli 2009
Beiträge
28.432
Lösungen
1
Reaktionspunkte
48.020
Punkte
1.083
Ort
Sachsen
În ședința CNA din 11 august 2022 au fost discutate două modificări de avize, unul al Orange România (care, conform reprezentaților CNA, a fost "în regulă", adică un aviz privind introducerea în grilă a televiziunii TVR Info) și unul al Orange România Communications (DTH) (care, conform reprezentaților CNA, nu ar respecta principiul must-carry în rețelele DTH, principiu intrat în vigoare de mai puțin de o lună pentru furnizorii de tv prin satelit - anterior, era aplicabil doar pentru cablu tv). De asemenea, a fost solicitată eliberarea unui aviz pentru relocarea stației de uplink a semnalului Orange România, care se mută din Franța în România.

Reprezentanții Orange au explicat că principul must-carry aplicabil pentru DTH generează "costuri mari care nu sunt legate de rețeaua noastră. Pentru a putea retransmite aceste programe, noi suntem nevoiți să închiriem spațiu pe satelit de la un terț cu care avem un contract. Este vorba despre un număr mare de canale, având în vedere că noi avem în grilă în jur de 150 de programe, deci 25% ar însemna aproximativ 40 de programe de retransmis pe baza principului must-carry. Deci am avea nevoie de un număr mare de transpondere, ceea ce se traduce într-o sumă foarte mare pentru compania noastră, sumă care nu a fost bugetată, aceasta obligație intervenind la mijlocul anului, fără ca noi sa fi fost vreodată consultați. Practic, în luna iulie ne-am trezit cu o lege care spune că de a doua zi, teoretic, operatorii de rețele DTH ar trebui să transmită aceste canale must-carry. În opinia noastră, aceste costuri sunt de fapt o condiționare financiară pentru că sunt niște costuri care nu sunt legate de programele si canelele pe care noi dorim sa le transmitem și pe care clienții noștri își doresc sa le vadă. O parte dintre canalele din lista must-carry au o audiență foarte mică, deci nu prezintă interes pentru marea majoritate a clienților noștri. Retransmiterea, așa cum spuneam mai înainte, presupune aceste costuri foarte mari, care ne fac să ne gândim la viabilitatea acestei activități din punct de vedere economic.

În al doilea rând, trebuie să aveți în vedere și faptul ca închirierea acestui spațiu pe satelit nu este operațiune care se rezolvă de pe azi pe mâine, sunt niște contracte comerciale care trebuie renegociate si upgradate, trebuie făcute o serie de operațiuni tehnice, deci am avea nevoie oricum de o perioadă îndelungată de timp.

În discuțiile de ieri pe care le-am avut cu reprezentanții CNA am încercat să găsim o soluție care să împace cumva toate părțile interesante. Nu am găsit altceva decât posibilitatea de a reveni către Parlament cu o scrisoare în care sa prezentăm aceste probleme cu care ne confruntăm și să solicităm împreună cu CNA, eliminarea acestei obligații din lege. Prin urmare, astăzi am revenit din nou în fața dvs. cu aceeași problemă și așteptam decizia dvs. oficială.

Noi avem cam 200.000 mii de clienți. În general, clienții pe DTH sunt în scădere, deoarece sunt costuri mari și de aceea încep să dispară furnizorii de astfel de servicii de pe piață. Concurența este unul dintre motivele pentru care clienții migrează dintr-o parte în alta, iar costurile foarte mari pe segmentul acesta spațial este un element care conduce la ieșirea de pe piața a multor furnizori de servicii DTH. Pe piața DTH din România mai sunt și cei de la Digi.

Nu se va întâmpla peste noapte si este un proces complicat, noi avem niște clienți pe care nu putem sa îi lăsăm baltă, sunt peste 200.000 oameni în situația acesta. Trebuie să găsim o soluție care să ne permită furnizarea în continuare a serviciilor, fără obligația de must-carry, un termen rezonabil în care fie încercăm să rezolvăm fie prin recursul la Parlament, fie printr-o altă metodă
".

Unii reprezentații CNA au explicat că poate o soluție mai buna ar fi o aplicare graduală, considerând că s-a omis o perioada tranzitorie pentru punerea în aplicare a unor astfel de măsuri, legiuitorul pierzând din vedere o astfel de perioada de etapizare. Unii membri CNA au sugerat verbal o perioadă tranzitorie de 6 luni. Însă reprezentații Orange au explicat:

"O perioadă de 6 luni nu ar fi de ajutor, deoarece avem contracte de conținut semnate pe o perioadă de doi sau trei ani. Toate aceste contracte vor trebui renegociate, deoarece vom fi nevoiți să scoatem anumite canale din grila noastră și să introducem altele, cele din must-carry. Nu putem invoca schimbarea legii ca forță majoră. Sunt sigur că si clienții noștri DTH, precum și cei ai altor operatori de pe piața vor fi văduviți de niște programe care să spunem că ar avea un conținut mai bun decât programele pe care ar trebui sa le introducem. Practic, nu vom mai avea clienți pentru serviciul de DTH, ușor, ușor, în anii următori, urmând să închidem aceste servicii. Nu va mai fi atractiv acest serviciu de DTH, care nu va putea fi niciodată la nivelul celui de cablu sau IPTV, pentru că nu avem o bandă de transmisie atât de largă. În plus, cum am spus, numărul de clienți scade, iar noi ar trebui să achiziționăm noi si noi transpondere de satelit. Aici vorbim sute de mii de euro anual, chiar peste milion de euro. Nu știm dacă ne putem să ne angajăm ferm în acest moment că la sfârșitul perioadei respective, totul va fi așa cum prevede principiul must-carry. Vom face toate eforturile pentru a ajunge la o soluție cât mai bună pentru clienți și pentru noi. Dar încă nu avem un plan intern bătut in cuie. Practic, noi am venit cu o modificare de grilă pentru Orange Romania Communications si ne-am trezit cu acest blocaj peste care nu am putut să trecem".

În final, reprezentanții Orange au explicat: "Sunt costuri de 1 milion de euro anual, poate chiar mai mult, costul de închiriere al transponderelor care ne-ar trebui pentru canalele must-carry. Ne gândim serios dacă activitatea este viabila financiar si dacă continuăm acest business, dacă mai putem sa îl susținem. Sunt costuri mari la un număr mic de clienți, costuri fixe pe care le suportăm indiferent de numărul de clienți. Probabil vom renunța la posturi tv care nu sunt în must carry, dar au o audiență mai bună."

Prezenți online în ședința CNA, reprezentanții Digi au intervenit de asemenea, la solicitarea membrilor CNA, în privința principiului must-carry aplicabil pe DTH, explicând ca "DTH este complet diferit față de retransmisia prin cablu, în sensul că acolo nu deținem o rețea, ci închiriem un spațiu pe care îl folosim. Dacă se extinde principiul must-carry și la satelit, trebuie cumpărat un spațiu suplimentar, așa cum au spus și colegii de la Orange, care presupune costuri destul de mari. Pe lângă închirierea spațiului necesar pentru retransmisie, mai sunt și costurile pentru uplink-ul semnalului, deoarece semnalul trebuie sa ajungă la nivelul satelitului. Și aceste costuri sunt destul de mari. Având in vedere aceste condiționări tehnice sau financiare, conform articolul 82, ar fi trebuit suportate de către beneficiar, adică de radiodifuzorii din lista must-carry care doresc sa fie prezenți pe DTH".

Unii reprezentanți CNA au sugerat că Orange si Digi ar trebui să trimită toate aceste observații în scris, iar CNA le va analiza si va decide ce va face mai departe, probabil trimițând ulterior scrisori de atenționare cu un termen de intrare în legalitate. Însă Răsvan Popescu a explicat că de fapt prin noua legislație s-a eliminat o excepție, nu s-a introdus o excepție, aceea că principul must-carry nu se aplica până acum și la DTH. A fost propusă totuși o scrisoare de atenționare către toți posesorii de avize DTH prin care sa fie avertizați, desigur, având in vedere și ascultarea punctelor de vedere ale acestora si ale radio-difuzorilor.


Sursa: hdsatelit
 
Zurück
Oben