Information ausblenden
Das Digital Eliteboard ist ein Kostenloses Forum. Wenn du alle Bereiche sehen möchtest oder Fragen hast, musst du dich zunächst Registrieren.

Jetzt Registrieren

Od nule do šestice: Filmski kanali u Hrvatskoj

Dieses Thema im Forum "Ostalo" wurde erstellt von goran333, 19. Juni 2009.

 1. goran333
  Offline

  goran333 Hacker

  Registriert:
  23. Februar 2009
  Beiträge:
  412
  Zustimmungen:
  464
  Punkte für Erfolge:
  63
  Od nule do šestice: Filmski kanali u Hrvatskoj

  Možete li zamisliti da prije 5 godina u Hrvatskoj nije postojao niti jedan jedini filmski kanal koji je bio titlovan na hrvatski jezik? Da, bilo je tu svakakvih i raznoraznih tv programa koji su se u ponudi domaćih kabelskih platformi našli "ispod pulta", no daleko je to bilo od pristojne (i legalne) ponude kakvu gledatelji zaslužuju. Primjerice, 2004. godine imali smo tek 2 lokalizirana kanala: Zone Reality i Hallmark Channel, a stvari su na bolje krenule tek na jesen iste godine.Neki će reći da to nije točno te da je Hallmark Channel prvi filmski kanal na hrvatskom jeziku i to još od 2002. godine, a s obzirom na to da su prije prikazivali puno veći broj tv filmova iz vlastite produkcije nego danas možda i jesu u pravu ali Hallmark se nikada nije predstavljao kao filmski već isključivo kao obiteljski kanal.
  [​IMG]
  Onda je na jesen 2004. godine došlo do za nas značajnog preokreta; u Hrvatsku je stigao HBO Adria, prvi "pravi" filmski kanal koji je po prvi puta predstavio koncept premium (dodatno plaćenog, op.a) kanala na našem tržištu. Kanal je vrlo brzo proširio dostupnost po kabelskim mrežama, a postao je dostupan i preko satelita posredstvom bivše DTH (Direct To Home) platforme SeeMore SatChannel. Na jesen 2006. godine stiže nam i drugi filmski kanal - TV1000 Balkan koji je za razliku od HBO-a postao sastavni dio osnovnih paketa većine tada dostupnih kabelskih i digitalnih platformi (prije svega Adriatic Kabel, a kasnije i DCM-a).
  [​IMG]
  HBO je svojim dolaskom štošta promijenio
  Godinu dana kasnije, odnosno u rujnu 2007. godine stiže novo filmsko pojačanje iz HBO-a, a riječ je o kanalu HBO Comedy Adria koji je stigao kao bonus svim pretplatnicima na kanal HBO Adria. To je ukupno treći filmski kanal koji je lokaliziran na hrvatski jezik, no unatoč tome što se stanje sa filmskim kanalima u odnosu na prvu polovicu 2004. godinu značajno popravilo ipak smo zaostajali za ostalim tržištima u središnjoj Europi gdje je broj filmskih kanala ipak bio značajno veći. Primjerice, u susjednoj nam Mađarskoj u jesen 2007. godine emitirali su sljedeći filmski kanali (lokalizirani): HBO, HBO 2, HBO Comedy, Film+, MGM Channel, Filmbox i Filmbox Extra što je više nego duplo više nego kod nas.
  I onda slijedi duga pauza pošto je prošla godina bila poprilično sušna, a dobili smo samo nekoliko programskih noviteta, no niti jedan filmski kanal.
  [​IMG]
  Na kraju evo nas u 2009. godini, trenutno najbogatijoj godini, barem što se filmskih kanala tiče. Prije nešto više od 2 mjeseca, točnije 1. travnja 2009 godine stigao nam je Cinemax, još jedan filmski premium kanal iz produkcije HBO-a, a samo dva mjeseca kasnije - 1.6.2009 stiže i Cinemax 2 pa nam je broj filmskih kanala u vrlo kratkom roku narastao na solidnih 5 komada. Tako je HBO Central Europe kod nas dodatno učvrstio svoj vodeći položaj filmskog premium kanala jer nam iz njihove radionice stiže čak 4 u potpunosti lokalizirana filmska kanala!
  Kao šlag na tortu samo nekoliko dana nakon Cinemaxa 2 stigao je i CineStar TV, prvi domaći projekt filmskog kanala koji stiže iz produkcije najvećeg kino i video distributera Blitz - Cinestara. Poput TV1000 Balkan i CineStar TV je filmski kanal koji će emitirati u okviru osnovnih paketa digitalnih i kabelskih platformi, jedini je nedostatak činjenica da na njemu nećete naći novije filmske naslove poput onih koji se emitiraju na HBO-u.
  [​IMG]
  Imali smo neobičnu sreću pa niti jedan od ovih 6 kanala ne prekida filmove sa reklamama što predstavlja pravu poslasticu za filmofile.
  Dakle, trenutna filmska ponuda kod nas izgleda otprilike ovako: novije filmske naslove i blockbustere gledamo na HBO-u i HBO Comedy, nezavisne filmove, klasike i kultne naslove gledamo na Cinemaxu 1 i 2, TV1000 nam prikazuje zanimljive filmove 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća, a CineStar TV se našao kao zlatna sredina pa prikazuje filmove nastale uglavnom između 1995-2005 godine - taman da pokrije rupu između TV1000 i HBO-a. Dakle, za potpunu uživanciju nedostaje nam još nešto poput MGM Channela ili TCM-a koji bi pokrili sve one dobre stare filmske klasike koje volimo tu i tamo pogledati na malim ekranima.
  Pitanje je što možemo očekivati u budućnosti? Najviše pozornosti privlače Filmbox kanali koji su odavno dobili zeleno svjetlo za start emitiranja u zemljama bivše Jugoslavije, uključujući i Hrvatsku. Licencu za emitiranje u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori SPI International (vlasnik Filmbox kanala, nap.a) dobio je za nekoliko filmskih kanala u vlastitoj produkciji (Filmbox, Filmbox Extra, Filmbox Family) stoga je jedino pitanje koje im možemo postaviti: "Pa dobro, hoće li to skoro?". Ipak, znatno više šansi za skoro pojavljivanje u Hrvatskoj ima filmski kanal MGM Channel koji očito za cilj ima kompletno pokrivanje svih europskih zemalja, a u tome gotovo da su i uspjeli.


  pozdrav
   
  #1
 2. jakov
  Offline

  jakov Newbie

  Registriert:
  10. Oktober 2008
  Beiträge:
  21
  Zustimmungen:
  0
  Punkte für Erfolge:
  1
  AW: Od nule do šestice: Filmski kanali u Hrvatskoj

  super i jos samo da su ina satelitu svi titlovani nebi nam trebale ni premiere
   
  #2

Direkt Antworten

Überprüfung:
Der Entwurf wurde gespeichert Der Entwurf wurde gelöscht

Diese Seite empfehlen

OK Mehr information

Diese Seite verwendet Cookies. Mit Ihrem Klick auf OK stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Andernfalls ist die Funktionalität dieser Website beschränkt.