Information ausblenden
Das Digital Eliteboard ist ein Kostenloses Forum. Wenn du alle Bereiche sehen möchtest oder Fragen hast, musst du dich zunächst Registrieren.

Jetzt Registrieren

Evropska unija investira u 5G tehnologiju

Dieses Thema im Forum "Ostalo" wurde erstellt von Borko23, 5. März 2013.

 1. Borko23
  Offline

  Borko23 VIP

  Registriert:
  8. März 2009
  Beiträge:
  5.832
  Zustimmungen:
  5.021
  Punkte für Erfolge:
  113
  [h=2]Evropska unija investira u 5G tehnologiju[/h] [h=3][/h] [​IMG]

  Evropska unija izdvojit će u ovoj godini 50 miliona eura za istraživanja koja će doprinijeti razvoju 5G tehnologije do 2020. godine kako bi Evropa ponovo postala predvodnik u mobilnoj industriji u svijetu.

  Do 2020. godine saobraćaj u mobilnim komunikacijama će se 33 puta uvećati u odnosu na 2010., a u pristupu internetu će dominirati bežični aparati poput smart telefona ili tableta, što će zahtjevati efikasniju tehnologiju za brži i kvalitetniji prijenos podataka, saopštila je Evropska komisija.

  "Želim da evropska industrija bude pionir u razvoju 5G tehnologije, da je razvija na osnovu evropskih istraživanja i otvara radna mjesta u Evropi, a mi ćemo to podržati djelima, a ne riječima", izjavila je evropska komesarka Neelie Kroes.

  Novi talas istraživačkih projekata u koje će EU uložiti sredstva, trebalo bi da u svakodnevni život Evropljana donese naprednu tehnologiju u mobilnim telekomunikacijama koja će omogućiti izuzetno brz prijenos podataka i pristup internetu putem broadband mreže. Među novim projektima koje podržava EU su METIS, 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobile Cloud Networking, COMBO, MOTO i PHYLAWS. Ti projekti se bave strukturnim potrebama i funkcionisanjem 5G tehnologije.

  U projekte su se uključili, udruživši snage sa istraživačkim institutima i naučnicima, različite evropske kompanije od vodećih telekomunikacionih operatera u svijetu poput British Telecoma, Deutsche Telecoma, France Telecom/Orange, Telecom Italia, Telefonica i Portugal telecoma, do svjetskih proizvođača mobilnih telefona i tehnologija – Alcatel-Lusent, Ericsson, Nokia, ali i proizvođača poslovnog softvera SAP i lidera u automobilskoj industirji BMW-a.

  EU je od 2007. do 2013. godine ukupno uložila više od 700 miliona eura u istraživanja budućih mreža, a od toga je polovina usmjerena na bežične tehnologije u cilju razvoja 4G tehnologija i naprednijih tehnologija.

  U saopštenju se navodi da je danas u svijetu 1,2 milijardi korisnika mobilnog broadband interneta, a da se broj korisnika uvećava za stotine miliona godišnje.
  (TeVe Portal/EurActiv)​
   
  #1

Direkt Antworten

Überprüfung:
Der Entwurf wurde gespeichert Der Entwurf wurde gelöscht

Diese Seite empfehlen

OK Mehr information

Diese Seite verwendet Cookies. Mit Ihrem Klick auf OK stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Andernfalls ist die Funktionalität dieser Website beschränkt.