Evropska unija investira u 5G tehnologiju

Dieses Thema im Forum "Ostalo" wurde erstellt von Borko23, 5. März 2013.

 1. Borko23
  Offline

  Borko23 VIP

  Registriert:
  8. März 2009
  Beiträge:
  5.832
  Zustimmungen:
  5.021
  Punkte für Erfolge:
  113
  [h=2]Evropska unija investira u 5G tehnologiju[/h] [h=3][/h] [​IMG]

  Evropska unija izdvojit će u ovoj godini 50 miliona eura za istraživanja koja će doprinijeti razvoju 5G tehnologije do 2020. godine kako bi Evropa ponovo postala predvodnik u mobilnoj industriji u svijetu.

  Do 2020. godine saobraćaj u mobilnim komunikacijama će se 33 puta uvećati u odnosu na 2010., a u pristupu internetu će dominirati bežični aparati poput smart telefona ili tableta, što će zahtjevati efikasniju tehnologiju za brži i kvalitetniji prijenos podataka, saopštila je Evropska komisija.

  "Želim da evropska industrija bude pionir u razvoju 5G tehnologije, da je razvija na osnovu evropskih istraživanja i otvara radna mjesta u Evropi, a mi ćemo to podržati djelima, a ne riječima", izjavila je evropska komesarka Neelie Kroes.

  Novi talas istraživačkih projekata u koje će EU uložiti sredstva, trebalo bi da u svakodnevni život Evropljana donese naprednu tehnologiju u mobilnim telekomunikacijama koja će omogućiti izuzetno brz prijenos podataka i pristup internetu putem broadband mreže. Među novim projektima koje podržava EU su METIS, 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobile Cloud Networking, COMBO, MOTO i PHYLAWS. Ti projekti se bave strukturnim potrebama i funkcionisanjem 5G tehnologije.

  U projekte su se uključili, udruživši snage sa istraživačkim institutima i naučnicima, različite evropske kompanije od vodećih telekomunikacionih operatera u svijetu poput British Telecoma, Deutsche Telecoma, France Telecom/Orange, Telecom Italia, Telefonica i Portugal telecoma, do svjetskih proizvođača mobilnih telefona i tehnologija – Alcatel-Lusent, Ericsson, Nokia, ali i proizvođača poslovnog softvera SAP i lidera u automobilskoj industirji BMW-a.

  EU je od 2007. do 2013. godine ukupno uložila više od 700 miliona eura u istraživanja budućih mreža, a od toga je polovina usmjerena na bežične tehnologije u cilju razvoja 4G tehnologija i naprednijih tehnologija.

  U saopštenju se navodi da je danas u svijetu 1,2 milijardi korisnika mobilnog broadband interneta, a da se broj korisnika uvećava za stotine miliona godišnje.
  (TeVe Portal/EurActiv)​
   
  #1

Diese Seite empfehlen

OK Mehr information

Diese Seite verwendet Cookies. Mit Ihrem Klick auf OK stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Andernfalls ist die Funktionalität dieser Website beschränkt.